Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як вирішуються суперечки про незаконне вивезення дитини?

Реклама

Як захистити інтереси дитини в сімейних спорах, на що необхідно звертати увагу при вирішенні питання про проживання дітей в судовому порядку, який порядок повернення незаконно вивезених дітей? На ці і інші питання спробував відповісти Вищий спеціалізований суд України по розгляду цивільних і карних справ, проаналізувавши практику розгляду справ із застосуванням Гаагській конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей.

Так, суди, розглядаючи суперечки про забезпечення повернення дитини до постійного місця проживання, не завжди чітко визначаються з тим, які саме обставини мають значення для правильного вирішення справи, не звертають увагу на відмінність цих справ від витікаючих з сімейних правовідносин і таких, що стосуються участі батьків у вихованні дітей і визначенні їх проживання, не завжди вистачає повно з'ясовують фактичні обставини справи.

Судді не завжди правильно визначають предмет доведення по вказаній категорії суперечок і замість умов, передбачених Гаагською конвенцією, враховують, як правило, положення Сімейного кодексу, Декларації прав людиниякі регулюють зовсім інші правовідносини. Також судами нерідко допускаються помилки при визначенні правового статусу Міністерства юстиції і його територіальних підрозділів, які пред'являють такі позови.

Оскільки суди спрямовані на забезпечення єдності судової практики, неправильне тлумачення законодавства приведе до відміни судового рішення.

За інформацією прес-служби ВССУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини