Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За дискримінацію інвалідів загрожує карна відповідальність

Реклама

Сьогодні, 9 липня, набув чинності Закон № 1519 - VII про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно захисту прав інвалідів, який був прийнятий 18 червня.

Згідно зі змінами в ст.2 Закону про основи соціальної захищеності інвалідів, термін "дискримінація за ознакою інвалідності" вживається в значенні, приведеному в Конвенції про права інвалідів і Законі про основи запобігання і протидії дискримінації в Україні.

Законом також вносяться зміни в ст. 161 Карного кодексуякі передбачають карну відповідальність у разі дискримінації (пряме або непряме обмеження прав або встановлення прямих або непрямих привілеїв громадян) за ознакою інвалідності. Дискримінація карається штрафом від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян або обмеженням свободи на строк до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років або без такого.

Ті ж дії, сполучені з насильством, обманом або погрозами, а також досконалі посадовцем, караються штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян або позбавленням волі на термін від 2 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років або без такого.

Дії, здійснені організованою групою осіб або тяжкі наслідки, що викликають, караються позбавленням волі на термін від 5 до 8 років.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини