Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Позовна давність по щомісячних кредитних виплатах обчислюється з настанням терміну чергового платежу

Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 18 червня 2014 року розглянув справу № 6-61цс14 по позову "Приватбанк" до фізособи про стягнення заборгованості за кредитним договором. Позичальник отримав кредит у розмірі встановленого кредитного ліміту на платіжну картку.

При перегляді цієї справи ВСУ висловив правову позицію, згідно якої за договором про надання банківських послуг, яким встановлені щомісячні платежі погашення кредиту і кінцевий термін повного погашення кредиту, течія трирічного терміну позовної давності(ст. 257 ГК) по місячних платежах починається після несплати чергового платежу, а відносно повернення кредиту в повному об'ємі - після закінчення кінцевого терміну повного погашення кредиту(ст. 261 ГК).

У разі неналежного виконання позичальником зобов'язань за кредитним договором позовна давність за вимогами кредитора про повернення кредитних коштів і відсотків за користування кредитом, повернення яких відповідно до договору визначене періодичними щомісячними платежами, повинна обчислюватися з моменту настання терміну погашення чергового платежу.

Також читайте: ВСУ висловився про позовну давність в кредитних спорах.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини