Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін зробить 10 антикорупційних кроків

3 липня 2014, 10:25
307
3
Реклама

Уряд України на засіданні 2 липня затвердив план невідкладних заходів по подоланню корупції - 10 антикорупційних кроків на наступні 6 місяців. Документ був розроблений з представниками громадянського суспільства, міжнародними організаціями, зокрема, з експертами Ради Європи і організації GRECO.

1 крок - формування ефективної антикорупційної політики. У рамках цього блоку планується до кінця поточного року забезпечити прийняття антикорупційної стратегії. Відповідний законопроект також схвалений учора і удет спрямований на розгляд парламенту.

2 крок передбачає функціонування доброчесної публічної служби. Зокрема, будуть прийняті нові редакції законів про держслужбу і про службу в органах місцевого самоврядування. Окрім іншого, вони передбачатимуть гідну оплату праці для службовців державного сектора, передбачати реальні вимоги до держслужбовців, систему мотивації, у тому числі матеріальну. Такі законодавчі акти мають бути представлені до парламенту до 1 серпня.

А до 1 вересня буде поданий великий пакет законів по запобіганню конфлікту інтересів і можливості контролю за представниками публічної служби з боку громадськості.

3 крок торкається посилення відповідальності і покарання за корупційні діяння. Зокрема, буде ухвалений закон про Антикорупційне бюро. У рамках посилення відповідальності за корупцію передбачається відмінити процедуру узяття на поруки, завдяки якій вдавалося уникнути відповідальності.

4 крок - судова реформа і реформа органів карної юстиції. У цьому напрямі уряд вважає необхідним прийняття нової редакції закону "Про судоустрій і статус суддів", а також проведення повної переатестації судового корпусу України - як за професійною ознакою, так і за ознакою майнового стану і відповідності задекларованого майнового положення суддів і їх членів сім'ї їх реальним прибуткам і витратам.

Крім того, до вересня буде подана нова редакція закону про міліцію, закону про Державне бюро розслідувань. Очікується, що Верховна Рада завершить ухвалення закону "Про прокуратуру".

5 крок антикорупційних заходів торкається поневіряння можливості користування прибутками, отриманими злочинним шляхом. Пропонується прийняти ряд законів, які розкриватимуть інформацію про кінцеві выгодоприобретателях в усіх юридичних особах частки права. Йдеться про ті компанії, засновниками яких є офшорні компанії. Буде запропонований механізм, по якому в Єдиному державному реєстрі буде необхідно надавати інформацію про безпосередніх власників тих офшорних компаній, які є засновниками українських юридичних осіб.

Також буде прийнята нова редакція закону про запобігання і протидію легалізації прибутків, отриманих злочинним шляхом, і внесений ряд законів відносно протидії тіньового відпливу капіталу з України.

6 крок пов'язаний з спрощенням умов ведення бізнесу і його детінізації. У цьому напрямі планується ухвалення закону про податковий компроміс. Також буде прийнято рішення про введення інституту бизнес-омбудсмана - органу, який буде комунікатором між бізнесом і представниками влади в питаннях дерегуляции, спрощення умов бізнесу і незаконних дій влади.

За ініціативою громадських організацій буде поданий проект закону, який пов'язаний із спрощенням регуляторних процедур, які гальмують роботу бізнесу в Україні.

7 крок - ефективна система надання адміністративних послуг. Буде внесений закон про спрощення надання админуслуг, який передбачає передачу повноважень за поданням адміністративних послуг місцевим органам влади, максимальне спрощення надання цих послуг, переклад надання послуг в електронний режим. А головне - переклад центрів надання адмін послуг на фактичний госпрозрахунок для того, щоб була легальна мотивація, легальна плата за послуги. Передбачається, що держава здійснюватиме виключно встановлення загальних регламентів і стандартів роботи цих центрів, а якість послуг відноситиметься до сфери відповідальності місцевих органів влади.

8 крок - прозорість політичних фінансів. Планується до 1 листопада подати на розгляд ВР законопроект про прозорість фінансування політичних партій і виборчих кампаній. Такий закон повинен привести фінансування політичних партій до європейських стандартів і максимально прибрати політичну корупцію.

9 крок - законність використання бюджетних коштів і приватизаційних процесів. У Україні вже ухвалений Закон про державні закупівлі - зараз стоїть завдання проводити моніторинг виконання цього Закону державними органами влади і державними компаніями. Плануються перевірки дотримання тих процедур, які є в цьому Законі, і аналіз надходження до бюджету додаткових коштів. Крім того, уряд поставив завдання почати процес електронних державних закупівель.

10 крок - забезпечення доступу до інформації. На розгляд ВР буде запропонований законопроект про публічність реєстрів. У уряді вважають, що без цього прибрати корупцію як з системи реєстрації, так і з державного сектора, - дуже важко.

Джерело: Урядовий портал

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини