Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Моральна шкода, заподіяна смертю родича на виробництві, відшкодовується працедавцем

Реклама

На засіданні Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України було розглянуто справу № 6-66цс14 по позову до ПАО "Криворізький залізорудний комбінат" про відшкодування моральної шкоди внаслідок смерті родича на виробництві. Нещасний випадок стався із-за порушення посадовцями вимог по безпеці.

ВСУ погодився з виведенням суду касаційної інстанції, що моральна шкода, заподіяна позивачці смертю сина, має бути відшкодована працедавцем на підставі статей 1167, 1168 Цивільного кодексуоскільки Законом "Про загальнообов'язкове державне страхування від нещасного випадку на виробництві і професійного захворювання, що викликають втрату працездатності" не передбачено відшкодування моральної шкоди членам сім'ї працівника, заподіяного його загибеллю в результаті нещасного випадку на виробництві.

Роз'яснено, що частина 1 ст. 1167 ГК встановлює загальне правило, згідно з яким відповідальність за спричинення моральної шкоди настає за наявності загальної основи - наявність моральної (немайнового) шкоди, а також за наявності усіх основних умов відповідальності, а саме: неправомірної поведінки, причинного зв'язку і провини причинителя. Моральна шкода, заподіяна смертю фізичної особи, відшкодовується його чоловікові (дружині), батькам (усиновлювачам), дітям (усиновленим), а також особам, які проживали з ним однією сім'єю (частина 2 ст. 1168 ГК).

Дія Закону поширюється на осіб, працюючих на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від їх форм власності і господарювання, у фізосіб, осіб, що забезпечують себе роботою самостійно, і громадян - суб'єктів підприємницької діяльності. Виплата Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і профзахворювань грошових сум у відшкодування моральної шкоди, заподіяної смертю застрахованої особи внаслідок нещасного випадку на виробництві, членам його сім'ї Законом не передбачена. Такі стосунки регулюються ст. 1167, частиною 2 ст. 1168 ГК, оскільки моральна шкода матері загиблого причинна за умови, що в трудових стосунках з відповідачем знаходився її син, а для неї таке спричинення є позадоговірним правовідношенням.

Таким чином, ВССУ у справі, що переглядається, залишаючи без змін рішення суду першої інстанції про відшкодування моральної шкоди матері загиблого на виробництві, обгрунтовано виходив з того, що моральна шкода, заподіяна позивачці смертю її сина, підлягає відшкодуванню працедавцем на підставі ст.ст. 1167, 1168 ГК.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини