Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ухвалений новий Закон про вищу освіту

1 липня 2014, 14:04
2415
11
Реклама

Верховна Рада України сьогодні в другому читанні і в цілому 276 голосами нардепів прийняла нову редакцію Закону про вищу освіту (законопроект № 1187-2).

Цей законопроект розроблявся в співпраці з урядом, керівниками внз, викладацьким складом, працедавцями; отримав підтримку в професійних кругах, відповідає потребам економіки, суспільства, державного управління. Після прийняття 8 квітня у першому читанні був створений робочий гурт, який готував проект до другого читання в парламенті. Народні депутати внесли більше 900 пропозицій і поправок.

Основні ідеї
які закладені в новій редакції: автономія внз, повна реалізація права громадян на освіту, зв'язок з ринком праці, розвиток науки в університеті.

Законопроект передбачає надання вищим учбовим закладам важелів автономії, також містить положення відносно інтеграції академічної і внз науки, створення третього циклу освіти - PhD- рівня, який надасть можливість нашим студентам продовжувати навчання в зарубіжних вищих учбових закладах.

Передбачає, що підготовка фахівців з вищою освітою здійснюється на таких рівнях вищої освіти:

- початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
- перший (бакалаврський) рівень;
- другий (магістерський) рівень;
- третій (освітньо-науковий) рівень;
- науковий рівень.

Здобуття вищої освіти на кожному рівні припускає успішне виконання обличчям відповідної освітньої або наукової програми, що є основою для присудження тієї, що відповідає міри вищої освіти:

- молодший бакалавр;
- бакалавр;
- магістр;
- доктор філософії;
- доктор наук.

Відмітимо, що Закон ухвалений з поправками і підлягає техніко-юридичному редагуванню.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини