Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Розроблений новий законопроект про реструктуризацію валютних іпотечних кредитів

27 червня 2014, 13:30
5450
13
Реклама

Робоча група по мінімізації негативного впливу девальвації на валютних позичальників підготувала законопроект про переклад валютних іпотечних кредитів в гривневі, повідомляє Комітет ВР з фінансів і банківської діяльності. Законопроект зареєстрований у ВР сьогодні під № 4185а (на офіційному сайті тексту ще немає, але він розміщений на сайті Комітету). У першому читанні проект хочуть прийняти до завершення поточної сесії.

Згідно з документом, реструктуризації підлягають валютні кредити на купівлю житлової нерухомості і валютні кредити під заставу житлової нерухомості, об'єм яких складає не більше 1,5 млн гривен у еквіваленті по офіційному курсу НБУ на дату підписання кредитного договору.

Заборгованість по валютному іпотечному кредиту конвертується в гривну по офіційному курсу НБУ на день конвертації (на 26 червня - 11,8948 UAH/USD) і по офіційному курсу НБУ на 1 січня 2014 року (7,9930 UAH/USD).

На гривневу суму, отриману при конвертації валютного кредиту по курсу 7,9930 UAH/USD, банк встановлює фіксовану процентну ставку 16,5 % річниха на суму кредиту (що розраховується при конвертації по нинішньому офіційному курсу), що залишилася, - ставку 0,1 % річних.

У разі своєчасного виконання позичальником зобов'язань по кредиту і за відсутності прострочених платежів на більш ніж 30 днів - банк зобов'язаний після завершення терміну дії кредитного договору здійснити анулювання (пробачення) боргу по частині заборгованості, на яку була встановлена ставка 0,1 % річних.

Нотаріуси зобов'язані завіряти зміни до іпотечних договорів в таких випадках за плату, що становить не більше 500 гривен, а вартість послуг експертів за оцінкою нерухомості обмежується сумою 300 гривен.

Скасовуються пені і штрафинараховані валютним позичальникам по таких реструктуризируемым кредитах після 1 січня 2014 року.

Робоча група прогнозує, що збитки банків від різниці між курсом конвертації валютних кредитів і ринковим курсом гривни (у тому числі від пробачення банками позичальникам частини кредитів при добросовісному обслуговуванні) складуть близько 14,5 млрд гривен. Також банкам знадобиться рефінансування НБУ для забезпечення такої реструктуризації валютних кредитів на суму близько 4 млрд доларів.

Нагадаємо, що 19 червня 2014 року голосів нардепів не вистачило ні для прийняття в першому читанні законопроектів про переклад кредитних зобов'язань з іноземної валюти в національну, і Олександр Турчинов дав доручення до 1 липня підготувати новий законопроект.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини