Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроект Порошенка про зміни в Конституцію зареєстрований у ВР

27 червня 2014, 10:35
737
8
Реклама

На сайті Верховної Ради з'явилася інформація про реєстрацію 26 червня 2014 року проекту Закону про внесення змін до Конституції України відносно повноважень органів державної влади і місцевого самоврядування.

Документ зареєстрований під № 4178аініціатор - Президент України Петро Порошенко.

Проектом запропоновано удосконалити конституційні основи функціонування Верховної Ради України як єдиного законодавчого показного органу, уточнити окремі аспекти конституційно-правового статусу Президента України, Кабінету міністрів України і прокуратури, а також реформувати систему місцевого самоврядування і принципи організації держвлади в областях і районах.

Зокрема, актуалізуються конституційні норми відносно статусу парламентській коаліції у Верховній Раді України, принципів її освіти, участі у формуванні Кабміну і іншої діяльності.

Відповідно до зауважень Венеціанської Комісії, висловлених в Укладенні від 10-11 червня 2005 року (CDL - AD (2005) 015), вилучені положення відносно застосування партійно-імперативного представницького мандату для народних депутатів України.

Органи прокуратури позбавлені функції нагляду за дотриманням прав і свобод людини і громадянина, дотриманням законів з цих питань органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами.

Законопроектом конкретизовані окремі повноваження Президента Украины, у тому числі по реалізації ним повноважень як Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України, гаранта державного суверенітету, територіальної цілісності України, дотримання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина.

Як затверджується в пояснювальній записці, переважна більшість запропонованих змін торкаються децентралізація публічній владі в Україні і посилення конституційно-правового статусу місцевого самоврядування.

Запропоновано докорінно змінити принципи організації і функціонування органів місцевого самоврядування шляхом закріплення його розуміння як права і можливості жителів громад в межах Конституції і законів України самостійно вирішувати питання місцевого значення в інтересах місцевого населення як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування. Закріплено, що розмежування повноважень в системі органів місцевого самоврядування і їх виконавчих органів різних рівнів здійснюється за принципом субсидиарности.

Передбачена ліквідація обласних і районних держадміністрацій. Основні повноваження мають бути зосереджені на базовому рівні (село, селище, місто).

В той же час, передбачається освіта виконавчих органів обласних і районних рад. Голова обласної ради, голова районної ради повинні обиратися із складу депутатів відповідної ради і очолювати її виконавчий орган.

У регіонах і районах пропонується ввести інститут представників Президента України, які на відповідній території здійснюватимуть нагляд за відповідністю Конституції і законам України актів органів місцевого самоврядування і територіальних органів центральних органів виконавчої влади, координувати взаємодію територіальних органів центральних органів виконавчої влади, направлятимуть і організовуватимуть діяльність усіх територіальних органів центральних органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування в умовах надзвичайного або військового стану, здійснювати інші повноваження, визначені Конституцією і законами України.

Конкретизуються окремі положення Конституції України відносно адміністративно-територіального пристроїва. Зокрема, закріплена вимога регулювання законом умов і порядку освіти, ліквідації, зміни меж, найменування і перейменування адміністративно-територіальних одиниць і населених пунктів в межах районів.

Ухвалення законопроекту не вимагає проведення всеукраїнського референдуму - відзначається в пояснювальній записці.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини