Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запланована співпраця бюджетних установ з енергосервісними компаніями

25 червня 2014, 10:51
175
0
Реклама

Законопроекти, які дозволять законодавчо врегулювати співпрацю бюджетних установ з енергосервісними компаніями, Минрегион має намір найближчим часом направити на розгляд уряду.

Співпраця з енергосервісними компаніями (ЭСКО) є одним з дієвих і ефективних механізмів залучення засобів в термомодернизацию об'єктів соціальної сфери. Проте питання введення ЭСКО-механизмов в Україні все ще законодавчо не врегульований, що є одним з проблемних питань реалізації проведення термомодернизации бюджетних установ із залученням кредитних ресурсів під муніципальні гарантії.

Минрегионом за участю експертів, представників ЄБРР, USAID, Нацкомуслуг напрацьовані ряд законодавчих пропозицій, які врегулюють питання впровадження ЭСКО-механизмовзокрема:

- прийняття змін до Бюджетного кодексу дасть можливість власникам бюджетних установ укладати довгострокові договори з енергосервісними компаніями і гарантувати ЭСКО виплати за досягнуту економію у рамках енергосервісного договору;

- проект Закону "Про внесення змін до Закону "Про енергозбереження" відносно правових основ реалізації енергосервісних договорів" визначає ключові умови енергосервісного договору : максимальний термін дії, порядок верифікації досягнутого рівня економії і так далі;

- законопроектом "Про особливості здійснення закупівель енергосервісу" сформований механізм вибору переможця тендеру на надання енергосервісних послуг.

"Ідеологія взаємин ЭСКО і бюджетної установи полягає в тому, що енергосервісна компанія бере на себе усі фінансові і технічні риски, інвестуючи в енергоефективні заходи замовника, яким може бути школа, садок, лікарня... Замовник повертає інвестиції залежно від досягнутої економії енергоресурсів, якщо ЭСКО не досягли економії - послуги сплачені не будуть", - пояснила директор департаменту Минрегиона Наталія Олейник.

Важливим є те, що структура застосування енергосервісних договорів не передбачає додаткових витрат бюджету на оплату енергосервісних договорів, завдяки чому не збільшується об'єм держборгу.

За інформацією прес-служби Минрегиона.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини