Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

20 червня 2014, 14:10
214
0
Реклама

ЮРЛИГА визначила десятку найбільш важливих для підприємців нормативно-правових актів поточного тижня, виходячи з набуття чинності документів, враховуючи результати роботи держорганів, а також вивчивши нові надходження в системи ЛІГА :ЗАКОН

1. ВР схвалила податковий компроміс в першому читанні


Верховна Рада України прийняла за основу законопроект № 4930 про внесення змін до Податковий кодекс відносно особливостей уточнення податкових зобов'язань з податку на прибуток підприємств і податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу. Передбачається звільнення платників і їх посадовців від відповідальності за заниження податкових зобов'язань по податку на прибуток підприємств і ПДВ за будь-які періоди до 01.01.2014. Погоджені суми податкових зобов'язань між платником і контролюючим органом в результаті застосування податкового компромісу оплачуватимуться у розмірі 15%, при цьому 85% вважатимуться погашеними, штрафи і пеня не застосовуватимуться. Податковий компроміс повинен допомогти бізнесу з мінімальними втратами перейти від сірих схем ведення бізнесу до роботи по білому, а скористаються ним, в першу чергу, бізнесмени, що активно застосовували у своїй діяльності оптимізацію і що були клієнтами конвертцентров.

2. Для банків введуть санкції за брехню про валютний курс і спецподаток на прибуток

Верховна Рада України прийняла за основу законопроект № 4938 про запобігання (мінімізації) негативному впливу на стабільність банківської системи. Законопроектом планується визначити поняття маніпулювання на грошово-кредитному ринкуі за вказане маніпулювання НБУ зможе застосувати до банків міри дії, передбачені Законом про банки, а також обмежувати їх діяльність на міжбанківському валютному ринку. Також Нацбанку хочуть надати право застосовувати до небанківських фінустанов штрафи і позбавляти їх генеральній ліцензії на здійснення валютних операцій.

Також Рада прийняла за основу законопроект № 4101а про внесення змін до НК відносно оподаткування прибутків від капіталу. Законопроектом пропонується ввести щомісячний спеціальний податок на прибуток для банків і кредитних спілок, який нараховуватиметься на суму відсотків на користь фізичних осіб по вкладах (депозитам), поточними і іншими рахунками без зменшення такої суми відсотків на суму спеціального податку. Спецподаток включатиметься до складу витрат і обчислюватиметься по основній ставці податку на прибуток 18%. Крім того, заплановано комплексно реформувати податок на прибутки фізосіб з прибутків від капіталу, відмінити податкові пільги по податку на прибуток для ИСИ та ін.

3. Державний земельний банк ліквідований

ВР ухвалила Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно функціонування Державного земельного банку. Із Земельного кодексу і Закону про банки і банківську діяльність виключені положення, що стосуються діяльності Госзембанка як банківської установи. Згідно зі змінами, з перехідних положень ЗК виключений пункт 6, який зобов'язував Кабмін створити Державний земельний (іпотечний) банк з відповідною інфраструктурою. Госзембанк повинен був працювати з усіма формами агропредприятий, використовувати різні види запоруки по кредитах, а також співпрацювати з комерційними банками України в частини рефінансування, надання і отримання гарантій, брати на себе частину ризиків, пов'язаних з кредитуванням аграріїв.

4. У Криму готуються створити вільну економічну зону

Верховна Рада України сьогодні прийняла за основу законопроект № 4032аспрямований на збільшення капіталізації і збереження прибутковості юридичних осіб, евакуйованих з тимчасово окупованої території, а також для підтримки рівня життя громадян, добровільно або примусово евакуйованих. Передбачається створити спеціальну вільну економічну зону в межах півострова Крим терміном на 10 роківвизначити особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій частині території України, а також врегулювати окремі стосунки між фізичними і юридичними особами, які знаходяться на території СЭЗ Криму і за її межами.

5. Миндоходов хоче, щоб алкоголем торгували тільки юрособи

Миндоходов у рамках заходів по детінізації алкогольного і тютюнового ринку пропонує внести зміни у Закон про держрегулювання виробництва і звернення алкоголю, залишивши можливість отримання ліцензій на право оптової або роздрібної торгівлі виключно юрособам. Крім того, пропонується торгівлю алкоголем і тютюновими виробами дозволено здійснювати на торговій площі не менше 50 кв.метров. У Миндоходов вважають за доцільне передбачити в законодавстві норму про анулювання ліцензії на торгівлю алкоголем після встановлення факту продажу продукції з підробними акцизними марками (якщо це підтверджено експертами), при відсутності сертифікатів якості або документів, що підтверджують походження продукції.

6. Працедавців зобов'яжуть видавати молоко і газовану воду "за шкідливість"

Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 2323яким пропонується усунути неузгодженості в нормативно-правовому регулюванні, уточнити формулювання положень КЗоТ і встановити, що працівникам, які у зв'язку з виробництвом піддаються дії шкідливих хімічних речовин (зараз - "на роботах з шкідливими умовами праці") видаються безкоштовно по встановлених нормах молоко чи інші рівноцінні харчові продукти. Передбачено також зобов'язати власника безкоштовно забезпечити газованою солоною водою працівників, які зайняті на виробництві з температурою повітря, що перевищує встановлені гігієнічні нормативи.

7. Власників парковок без паркоматов чекають штрафи

Президент України Петро Порошенко підписав Закон № 1283 - VII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно парковки транспортних засобів", згідно з яким власників парковок штрафуватимуть, якщо парковки не обладнані паркоматами. Так, порушення посадовцями суб'єктів господарювання, які містять майданчики для платної парковки ТС, вимог по устаткуванню майданчиків для платної парковки парковочными автоматами або автоматичними в'їзними і виїзними терміналами тягне накладення штрафу від 30 до 40 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян (510 - 680 грн.). А порушення вимог розміщення і функціонування майданчиків для парковки тягне накладення штрафу від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів (340 - 510 грн.).

8. Підприємці можуть оскаржити акти Кабміну, не погоджені з Держпідприємництва

Державна служба України з питань регуляторної політики і розвитку підприємництва інформує підприємців про право на захист своїх законних інтересів. Як мовиться в повідомленні, останнім часом спостерігається практика прийняття регуляторних актів з порушенням закону - без узгодження з бізнесом, без публічних обговорень. Суб'єкти господарювання мають право в судовому порядку оскаржити прийняті регуляторні акти, розроблені центральними і місцевими органами виконавчої влади, якщо вони прийняті без узгодження з Держпідприємництвом.

9. Методику розрахунку портових зборів перепишуть по-новому

Керівникам морських портів поданий на розгляд проект оновленої Методики розрахунку портових зборів. Документ розроблений державним Науково-дослідним проектно-конструкторским інститутом морського флоту України. Необхідність нової Методики розрахунку портових зборів викликана застаріванням нинішньої моделі, яке не мінялося більше 30 років. Нова методика базується на понятті валовій місткості суднащо відповідає практиці і досвіду країн Європи і Балтики, а також РФ. Загальне завдання полягає в тому, щоб рівень портових зборів, які стягуватимуться за новою методикою, сприяв перевезенням.

10. Законопроектом пропонується захистити підприємства від рейдерських захоплень

Нардеп Оксана Проданий законопроектом № 4090а пропонує внести зміни в статті 19 і 29 Закону про держреєстрацію юр осіб і фізосіб-підприємців. Згідно з проектомреєстрація змін в засновницьких документах підприємства проводитиметься з обов'язковим наданням оригіналу рішення співвласників для внесення змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців. Як запевняє автор проекту, прийняття змін захистить інвесторів і власників підприємств від рейдерів, зловживань і корупції. Адже сьогодні змінити керівника підприємства, статутний фонд або власника можна просто по ксерокопії, поданій держреєстраторові.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини