Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Лутковская пропонує Яценюку схвалити європейські правила інформаційної відкритості

19 червня 2014, 09:30
122
0
Реклама

Підписання і ратифікація Конвенції про доступ до офіційних документів сприятиме поліпшенню ситуації з подоланням корупції завдяки більшій інформаційній відкритості, заявила Уповноважений ВР з прав людини Валерія Лутковская у своєму зверненні до Прем'єр-міністра Арсенія Яценюка.

У рамках реалізації проекту Ради Європи "Впровадження Європейських стандартів в українському медійному середовищі" співробітниками Секретаріату Уповноваженого в співпраці з експертами вказаного проекту був здійснений аналіз відповідності законодавства України про доступ до публічної інформації положенням Конвенції. Проведений аналіз показує, що положення українського законодавства у більшості відповідають Конвенції, а в деяких випадках передбачають навіть ширші гарантії і кращі механізми реалізації права на доступ до інформації.

Враховуючи проведений аналіз, омбудсман призвала Прем'єр-міністра дати доручення відповідним центральним органам виконавчої влади відносно вжиття необхідних заходів для ухвалення рішення про підписанні Конвенції.

Приєднання України до цієї Конвенції:

- сприятиме вдосконаленню законодавства у сфері доступу до інформації

- введе механізм міжнародного моніторингу за дотриманням права на доступ до офіційних документів

- посприяє поліпшенню ситуації з подоланням корупції завдяки більшій інформаційній відкритості

- засвідчить подальшу прихильність України принципам свободи інформації, доступу до публічної інформації, і позитивно вплине на її міжнародний імідж.

Конвенція про доступ до офіційних документів прийнята 27 листопада 2008 року, відкрита для підписання 18 червня 2009 року і набуде чинності після того, як 10 держав-членів Ради Європи її ратифікують. За станом на 3 червня 2014 року Конвенцію підписали 14 держав, 6 з яких її вже ратифікували.

За інформацією прес-служби омбудсмана.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини