Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Громадськість підтримала кандидатів в судді КСУ

18 червня 2014, 15:13
122
1
Реклама

Днями голова Ради суддів України Василь Онопенко представив юридичній громадськості кандидатів на посаду суддів КСУ. У їх числі, суддя Львівського Окружного адміністративного суду Володимир Кравчук і суддя Верховного суду України Микола Гусак.

Обидва кандидати вже знайомі багатьом юристам. Микола Гусак брав участь в усіх спеціалізованих заходах АЮУ на судову тематику і роз'яснював колегам практику і підходи в роботі найвищого судового органу країни. Більше того, він активно бере участь в роботі Асоціації в якості члена Ради Комітету АЮУ по конкурсному праву, збагачуючи роботу цього підрозділу своїм досвідом і експертними радами. Володимир Кравчук неодноразово виступав з доповідями на конференціях і форумах Асоціації юристів України, вражаючи юристів своєю відвертістю і відкритістю до діалогу і обміну думками.

Для того, щоб дати можливість юридичній громадськості краще упізнати кандидатів і ознайомитися з їх програмами діяльності, Асоціацією юристів України була організована зустріч з претендентами.

Безумовно, одним з найцікавіших для юристів аспектів зустрічі, стало обговорення напрямів діяльності кандидатів на посаді судді КСУ. Володимир Кравчук, пріоритетними завданнями суду бачить наступні:

· Доступність КСУ: введення поняття конституційної скарги, що дозволить кожному громадянинові або юридичній особі, після вичерпання усіх національних засобів правового захисту, звернутися до Конституційного Суду України відносно неконституційності закону або указу Президента України, який порушує його права.

· Ефективність КСУ: дієвий механізм розгляду звернень суддів загальних судів на предмет офіційного тлумачення законів і їх конституційності. Необхідно надати суддям можливість звертатися в КСУ, оскільки вони мають професійну зацікавленість в точному тлумаченні норм закону і ухваленні правильних рішень. Звернення судді в КС України буде безпосереднім свідоцтвом наявності проблем в правозастосуванні і практичній необхідності офіційного тлумачення закону.

· Якість: обгрунтовані правові позиції і зразкова мотивація. Рішення КСУ мають бути еталоном за формою і змістом, на який повинні рівнятися усі суди, а правові позиції у справах, які розглядає КСУ, повинні формуватися із залученням до обговорення проблеми професійного співтовариства : учених і практиків.

У свою чергу, Микола Гусак акцентував увагу на тому, що справедливість - головна цінність для судді. Він відмітив, що за більше, ніж 20-тилетнюю практику судді йому не соромно ні за одно прийняте рішення. Саме для того забезпечити справедливість на вищому рівні Микола Гусак має намір стати суддею Конституційного Суду. На думку Миколи Гусака, основним завданням Конституційного Суду в справжній історичний момент - встановити баланс влади, не допустити узурпації влади, стати реальним гарантом Конституції України і записаних в ній прав і свобод.

Джерело: Асоціація юристів України

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини