Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: реформа судової системи і справа Лозинского

Реклама

Верховний Суд України

Відсутність акту визначення меж ділянки в натурі не є основою призания договору оренди недійсним

На засіданні Судової палати у цивільних справах 4 червня 2014 року було расмотрено справа № 6-55цс14 про визнання недійсним договори оренди земельної ділянки. ВСУ вказав, що невідповідність спірного договору Типовому договору оренди землі, затвердженому постановою Кабміну від 3 березня 2004 року № 220і відсутність акту визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) не є основою для визнання цього договору недійсним відповідно до частини 2 ст. 15 Закону "Про оренду землі".

Майно, вибуле з володіння по скасованому рішенню суду, вважається вибулим окрім волі власника

11 червня 2014 року ВСУ розглянув справа № 6-52цс14 по позову про витребування майна. ВСУ вказав, що по сенсу ст. 388 Цивільного кодексу майно, яке вибуло з володіння власника на підставі рішення суду, прийнятого відносно цього майна, але надалі скасованого, слід вважати вибулим з володіння власника окрім його волі.

Судова палата у цивільних справах обговорила аналіз практики застосування судами законодавства, регулюючого іпотеку як заставу нерухомого майна

Вищий господарський суд України

Хозяйственым судам роз'яснено, як застосовувати Закон про окуповану територію

У листі від 5 червня 2014 року № 01-06/745/2014 про застосування в судовій практиці Закону "Про забезпечення прав і свобод громадян і правовий режим на тимчасово окупованій території України" ВХСУ роз'яснивщо якщо справа з Криму не передана по новій осудності, слід подати позов до київського суду. Якщо кримські суди не передали справи згідно осудності в Київ, госпсуди позбавлені можливості продовжити розгляд справ, оскільки Законом, так само як і іншими законодавчими актами України, не передбачено ні права, ні обов'язку господарських судів витребувати з інших госпсудів матеріали справ, так само як і відповідного права (обов'язки) апеляційних господарських судів - відносно інших судів апеляційної інстанції.

Вищий адміністративний суд України

Судді не змогли обрати керівництво

Заплановане на 10 червня вирішення питання про обрання голови ВАСУ і його заступників не відбулося. По результатах таємного голосування жоден з кандидатів на посаду голови не набрав необхідної кількості голосів. У другий тур голосування вийшли кандидати Микола Кобылянский і Олександр Нечитайлощо набрали 34 і 32 голоси відповідно. 10 бюлетенів було зіпсовано. Всього участь в голосуванні взяли усі 76 зареєстрованих на зборах суддів. Нагадаємо, що згідно Закону "Про відновлення довіри до судової влади в Україні", голова вищого спеціалізованого суду призначається на посаду шляхом таємного голосування більшістю від кількості суддів, які працюють у відповідному суді. У ВАСУ зараз працює 84 судді, таким чином голова суду може бути обраний за умови вступу мінімум 43-х голосів суддів. У зв'язку з цим, судді вирішили призначити нові збори на 16 червня 2014 року, під час якого вирішуватимуть питання про призначення голови ВАСУ і його заступників.

Судова система

Люстрационная комісія суддів початку прийом заяв

12 червня 2014 року в газеті "Голос України" Вища рада юстиції опублікував офіційне повідомлення про створення Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції. Таким чином, Комісія починає прийом заяв про проведення перевірки суддів. Письмові заяви від юридичних і фізичних осіб, оформлені відповідно до вимог ст. 2 Закону "Про відновлення довіри до судової влади в Україні", Комісія прийматиме впродовж 6 місяців за адресою УСЮ: вул. Студентська, 12-а, м Київ, 04050. Урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики Тетяна Чорновол виключила з списку членів Комісії Станислава Батрина у зв'язку з подачею ним відповідної заяви.

Омбудсман оголосила конкурс спостерігачів за судовими процесами в Києві

Відкритий набір дослідників, які проводитимуть спостереження судових процесів в судах міста Києва у рамках реалізації проекту "Моніторинг судового процесу з метою оцінки застосування Карно-процесуального кодексу України". Для участі в конкурсі треба до 19 червня включно заповнити форму і відправити резюме за адресою dhrp.ua@gmail.com. Відбір припускає співбесіду із заздалегідь відібраними кандидатами, яка запланована на 23 червня.

Резонанс справи Лозинского

11 червня за рішенням Бориспільського міськрайонного суду Київської області на підставі укладення про незадовільний стан здоров'я був звільнений від відбуття покарання колишній народний депутат Віктор Лозинскийзасуджений за вбивство. Президент України Петро Порошенко заявив, що обурений цією історією і вважає її красномовним діагнозом судової системи. Він доручив створити робочий гурт, який повинен прискорити розгляд судової реформи Верховною Радою. Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк зажадав притягнути до відповідальності усіх осіб, внаслідок дій або бездіяльності яких стало можливим це рішення суду і звільнення. У свою чергу, Мінюст звернувся у правоохоронні органи, Генпрокуратуру, Вищий радий юстиції і Вищу кваліфікаційною комісію суддів з розслідування дій судді Сергія Вознюка за фактом звільнення від відбуття покарання В. Лозинского. Також на час проведення службового розслідування від справ відсторонений голова Бориспільської виправної колонії № 119, де відбував покарання екс-депутат. Генпрокуратура вже почала карне виробництво відносно працівників пенітенціарної служби, а також судді, що виніс неправомірну ухвалу. И. о. Генерального прокурора Олег Махницкий повідомив, що В. Лозинский був затриманий і знаходитиметься під вартою до тих пір, поки не буде розглянута апеляція прокурора і прийнято законне рішення.

Інші новини

Депутат пропонує дозволити діяльність присяжних виконавців

Юрій Мирошниченко зареєстрував у Верховній Раді законопроект № 4028а "Про присяжних виконавців", яким визначаються загальні правові основи діяльності присяжних виконавців, порядок надання ним повноважень, їх статус, контроль за їх діяльністю, принципи оплати їх праці. Згідно з проектом, присяжний виконавець - спеціально уповноважена від імені держави особа, на яку покладається виконання рішень судів і інших органів (посадовців), визначених Законом "Про старанне виробництво". Присяжний виконавець здійснює виконання рішень, за винятком тих рішень, які виконуються виключно органами Державної старанної служби. Ще одним законопроектом № 4029а про внесення змін до Податкового кодексу Ю. Мирошниченко пропонує віднести діяльність присяжних виконавців до незалежної професійної діяльності самозанятых осіб, подібно до діяльності приватних нотаріусів, адвокатів і тому подібне. Раніше Мінюст заявив про можливість створення інституту приватних виконавців.

Суд ЄС зобов'язав Google забезпечити право особи "бути забутим"

У рішенні у справі Google Spain v. Agencia Espanola de Proteccion de Datos проти корпорації Google Іспанії суд визнавщо при певних обставинах Google (як і інші пошукові сервіси) зобов'язані витягати з результатів пошуку посилання на окремі статті, судові рішення і інші документи, що містять персональних цих осіб. Цим забезпечується так зване "право бути забутим", завдяки якому користувачі повинні отримати можливість звертатися до інтернет-компаній з проханням знищити певну інформацію про них в мережі.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини