Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Майно, вибуле з володіння по скасованому рішенню суду, вважається вибулим окрім волі власника

Реклама

На засіданні Судової палати у цивільних справах ВСУ 11 червня 2014 року було розглянуто справу 6-52цс14 за позовом регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській області про витребування майна.

У справі, що переглядається, рішення суду про визнання права власності, на підставі якого частина спірного майна була вилучена з володіння позивача, надалі було судом скасовано. Таким чином, слід вважати, що майно вибуло з володіння власника окрім його волі і він має право витребувати його від добросовісного набувача за правилами ст. 388 ГК. Враховуючи те, що договір купівлі-продажу частини спірного майна від 1 серпня 2000 року визнано судом недійсним і основа, на якій воно було придбане, з часом відпала, особа зобов'язана повернути майно.

Правова позиція ВСУ, висловлена за результатами перегляду : по сенсу ст. 388 ГК майно, яке вибуло з володіння власника на підставі рішення суду, прийнятого відносно цього майна, але надалі скасованого, слід вважати вибулим з володіння власника окрім його волі.

Нагадаємо, аналогічна правова позиція була висловлена ВСУ при перегляді справи № 6-146цс13

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини