Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Миндоходов планує спростити митний контроль товарів в морських портах

Реклама

Миндоходов в листі від 21 травня 2014 року № 9029/6/99-99-24-01-09-15 розповіло про основні заходи, вживані в пунктах пропуску для морського сполучення в зоні діяльності Південної митниці при митному контролі і оформленні товарів, переміщуваних в контейнерах.

Так, з квітня 2014 року зважування контейнерів з товарами проводиться виключно за результатами застосування системи управління рисками (у тому числі за результатами зіставлення інформації, наданої агентським організаціями (морськими агентами) і заявленою в митних і товаротранспортных документах.

Крім того, враховуючи позитивний досвід від застосування впродовж 2010 - 2012 років наказу Держмитслужби від 1 жовтня 2010 року № 1127який був скасований розпорядженням Кабміну, а також на прохання бізнесу і Мининфраструктуры Миндоходов здійснюються заходи по відновленню його положень, що передбачають такі позитивні тенденції :

- митний огляд не повинен перевищувати дві години з моменту пред'явлення товарів;

- не піддаватимуться митному огляду у пунктах пропуску контейнери з товарами, що направляються в інші митниці або підрозділи митного оформлення Південної митниці;

- у випадку переміщення товарів транзитом через територію України митний огляд проводитиметься виключно на підставі аналізу інформації, що міститься в документах, і іншої наявної інформації, письмових орієнтувань підрозділів митних або правоохоронних органів України або іноземних держав;

- буде передбачена відповідальність посадовців митниціякі безпідставно прийняли рішення про проведення митних оглядів, а також ставитися питання неналежного виконання ними своїх службових обов'язків і залучення їх до дисциплінарної відповідальності;

- по кожному факту порушення вищезгаданих вимог проводитиметься перевірка.

Для єдиного підходу до організації проведення догляду товарів і транспортних засобів комерційного призначення в органах прибутків і зборів митницям Миндоходов спрямовані що відповідають роз'яснення.

Миндоходов відмітило, що на практиці при обробці вантажів в контейнерах портом застосовуються у своїй діяльності операції, під час яких транспортні засоби автоперевізників фактично використовуються як "технологічний транспорт порту". На обмеженій території порту виникають умови для накопичення транспортних засобів, що викликають пробки і черги з питань, врегулювання яких знаходиться за межами компетенції митниці. При цьому, з наявною інфраструктурою портів і їх технологічно-господарської діяльності, митні процедури з товарами, переміщуваними в контейнерах, можуть проводитися з дотриманням вимог митного законодавства тільки після завантаження контейнера на такий автотранспорт.

Окрім цього, оглядові рампи в портах розраховані на здійснення вивантаження товарів на них з урахуванням того, що контейнер знаходиться на автомобілі. Причепи, на яких здійснюється перевезення контейнерів технологічним транспортом, обладнані запобіжними пристроями, що виключають відкриття контейнера, який на нім знаходиться. Навантажувально-розвантажувальні роботи, необхідні у випадках проведення митного огляду товарів, що знаходяться в контейнерах, приведуть до додаткових вантажних операцій, які збільшують витрати вантажоодержувачів на здійснення процедур при використанні технологічного транспорту порту.

Нині в Одеському і Іллічівському морських торгових портах не забезпечено використання технологічного транспорту на усьому шляху вантажів в порту (від розвантаження з судна до вивезення з порту). Це призводить до необхідності залучення автомобілів перевізників при здійсненні митного контролю товарів і транспортних засобів і, відповідно, до збільшення загального часу виконання контрольних процедур в порту. Миндоходов звернулося в Мининфраструктуры з вимогою забезпечити в цих портах роботу технологічного транспорту, а також інші умови для проведення митного контролю і оформлення вантажів в контейнерах.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини