Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутат пропонує дозволити діяльність присяжних виконавців

10 червня 2014, 11:28
168
2
Реклама

У парламенті зареєстрований законопроект № 4028а "Про присяжних виконавців" (автор - нардеп Юрій Мирошниченко), яким визначаються загальні правові основи діяльності присяжних виконавців, порядок надання ним повноважень, їх статус, контроль за їх діяльністю, принципи оплати їх праці.

Згідно з проектом, присяжний виконавець - спеціально уповноважена від імені держави особа, на яку покладається виконання рішень судів і інших органів (посадовців), визначених Законом про старанне виробництво. Присяжний виконавець здійснює виконання рішень, за винятком тих рішень, які виконуються виключно органами Державної старанної служби.

Як передбачено в законопроекті, присяжним виконавцем може бути громадянин України, що має вищу юридичну освіту і стаж роботи в області права не менше 3 років, володіє державною мовою і кваліфікаційний іспит, що здав.

Присяжний виконавець на території його діяльності у відкритому для вільного доступу місці зобов'язаний не пізніше чим через 6 місяців організувати контору. Чисельність присяжних виконавців встановлюється не більш як 1 на 10 000 населення. Визначені і норми про професійну таємницю.

Дії присяжного виконавця з виконання рішень, згідно з проектом, являються платними. Винагорода встановлюється в розмірі виходячи з суми вимог стягнення по старанним документом, або у фіксованих сумах, що стягуються за здійснення старанних дій. Граничні ставки винагороди присяжного виконавця встановлює Кабмін. У випадках, передбачених угодою із стягувачем, присяжний виконавець має право до відкриття старанного виробництва вимагати від стягувача виплати авансу.

Передбачається, що в злучає прийняття закон набуде чинності з 1 січня 2015 року.

Перейти до недержавних форм виконання рішень пропонується поступово: на першому етапі ввести недержавні форми виконання рішень ГИС під постійним контролем з боку Міністерства юстиції України.

Як запевняє автор, прийняття цього проекту акту дозволить вивести процедуру примусового виконання рішень на якісно новий рівень, забезпечить можливість ефективно підвищити мотивацію виконання рішень і впровадити дієву конкуренцію, а також дозволить державі заощадити значну кількість бюджетних коштів, які щорічно витрачаються на забезпечення примусового виконання рішень.

Ще одним законопроектом № 4029а про внесення змін до Податкового кодексу Ю. Мирошниченко пропонує віднести діяльність присяжних виконавців незалежній професійній діяльності самозанятых осібподібно до діяльності приватних нотаріусів, адвокатів і тому подібне

Відмітимо, що і Мінюст повідомляв про можливість створення інституту приватних виконавців.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини