Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати хочуть змусити українських суддів вивчити російську мову

6 червня 2014, 14:41
162
9
Реклама

Нардепи Сергій Кивалов і Світлана Фабрикант подали у Верховну Раду законопроект № 4008а про офіційний статус російської мови в Україні.

Проектом пропонується встановити, що російська мова має офіційний статус на усій території України і під юрисдикцією України. При цьому визначено, що мова з офіційним статусом - це мова, яка разом з державною мовою в обов'язковому порядку використовується в Україні для офіційних цілей, у визначених законом міри, сферах і аспектах діяльності суб'єктів публічного права.

Тому заплановано офіційно перевести на російську мову і оприлюднити текст Конституції України, законів і усіх чинних нормативно-правових актів. Також запропоновані норми про обов'язковий офіційний переклад і обнародування російською мовою рішень судів.

Багато уваги в законопроекті приділено мові судочинства. Так, пропонується встановити, що судочинство в Україні здійснюється на державній мові, або (за погодженням усіх сторін судового розгляду) російською мовою. Для цього вводиться норма про те, що суддя і помічник судді повинні володіти не лише державною мовою, але і росіянином.

Сторонам, що беруть участь в справі, хочуть надати право подавати суд письмові процесуальні документи російською мовою, а також здійснювати усні процесуальні дії російською мовою.

Відповідно, слідчі і судові документи складатимуться на державній мові або російською мовою. Аналогічно російську мову хочуть зробити другою мовою нотаріального діловодства.

Також запропоновані зміни торкаються права на освіта. Зокрема, дипломи про вищу освіту держзразка виконуються в двомовному виді. Регулюються і особливості використання росіянина і іноземних мов в науковій і науково-технічній діяльності.

Офіційна інформація про діяльність органів державної влади і органів місцевого самоврядування, згідно з проектом, поширюється на державній мові і російською мовою. Відповідно, громадянам дозволяється подавати на росіянинові звернення.

Для прийняття на держслужбу чи службу в органах місцевого самоврядування потрібне буде володіння російською мовою.

У сфері охорона здоров'я депутатам хочеться, щоб заповнення медичної історії хвороби і видача рецептів здійснювалися по вибору пацієнта - на державній мові або російською мовою. Інструкції про застосування ліків, згідно з проектом, виконуються на державній мові і одночасно і ідентичним текстом російською мовою і так далі

По суті, законопроектом під виглядом так званого офіційного статусу пропонується надати російській мові майже усі можливості другої державної мови.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини