Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Легалізація електронної комерції : думка бізнесу, оцінка юристів

5 червня 2014, 18:17
918
1
Реклама

Як відомо, парламент прийняв в першому читанні законопроект про електронну комерцію. Якщо проект успішно пройде усі стадії законодавчого процесу, бізнес в Інтернеті введуть в правове русло, а електронні угоди, відповідно, прирівняють до традиційних. Проводитися вони будуть з використанням спеціального ідентифікатора - цифрового коду, який присилається покупцеві на пошту або мобільний телефон для підтвердження операції.

Зараз же, поки ви не сплатили товар і не прийняли його з рук кур'єра, розписавшись в квитанції, угода ще не укладена. Тому вибравши товар на сайті і відправивши його до свого кошику, формально, ви - не покупець, а інтернет-магазин - не продавець. Відповідно, ви не нестиме відповідальність, якщо в останню мить відмовіться приймати товар у курьрера, а магазин залишиться "білим і пухнастим", якщо затримає доставку на декілька днів. У разі ухвалення закону сторони стануть взаємнозобов'язаними з моменту підтвердження замовлення онлайн - для цього знадобиться лише один клік і галочка у віконці "Згоден з умовами договору".

Юристи підтверджують - відсутність правової бази в цій галузі є серйозною проблемою для усіх учасників: підприємцівяким частенько просто неможливо виконати вимоги законодавства навіть по оформленню первинних документів; кінцевих споживачівправа яких при здійсненні угод мало захищені. Боязнь того, що інтернет-споживач буде обдурений є стримуючим чинником для розвитку ринку.

Окрім визначення електронної угоди законодавець в проекті, нарешті, визначився з іншими термінами інтернет-комерції - електронний товар, електронна торгівля, інтернет-магазин. Документом регламентується порядок укладення угод у сфері електронної комерції, а також правила вирішення суперечок, що виникли між "віртуальним" покупцем і продавцем.

Експерти констатують, що ухвалення подібного закону назрівало вже декілька років, адже ринок давно сформувався, а регулюючого його законодавства досі немає.

Дмитро Латанский

Зокрема, керівник інтернет-магазину "Repka.ua" Дмитро Латанский упевнений, що підписання закону в цілому зробить позитивний вплив на ринок електронної комерції : "Законопроект наздоганяє те, чого ринок досяг сам. Таким чином, ситуація не зміниться для середніх і великих учасників ринку, які де-факто і так усі вимоги закону вже виконують. При цьому закон повинен ускладнити життя магазинам-одноденкам і тим, хто націлений на обман споживача. Це, у свою чергу, позитивно позначиться на розвитку ринку за рахунок підвищення довіри покупців і замовників до постачальників товарів і послуг в інтернеті".

Втім, існують і побоювання щодо законопроекту. Власники електронного бізнесу побоюються, щоб документ не зв'язав руки інтернет-споживачам і не обмежував їх свободу. "Наприклад, коли покупець хоче купити флешку за 100 грн. або подивитися фільм за 10 грн. - гадаю, в подібних випадках ніхто не захоче займатися підписанням електронних договорів, ідентифікацією і іншими малоприємними речами. Для таких дрібних покупок у споживача повинна завжди залишатися можливість здійснити їх за пару кликов, іноді навіть анонімно" - вважає Д. Латанский.

Юристи, у властивій їм скрупульозній манері, також прораховують риски і знаходять в проекті пропуски, наполягаючи на його доопрацюванні. На думку Катерини Марто старшого юриста Jurimex, законопроект не вирішить досить багатьох проблем пов'язаних, зокрема, з інтернет-торгівлею, яка набирає оберти, але є лише різновидом електронної комерції. Вказаний проект дає лише визначення, але не регламентує її з урахуванням наявних особливостей і відмінностей.

Катерина Марто

Є невирішені питання і з укладенням договору в Інтернеті, у тому числі і з подальшим доведенням у разі його невиконання сторонами, - попереджає юрист. - Так, згідно з проектом суд не може відмовити в прийнятті електронних повідомлень, як неналежних доказів. Але кожна сторона може принести свій варіант такого повідомлення, що ставить у безвихідь вирішення суперечки. Застосування електронного цифрового підпису рядовим споживачем на цьому етапі просто неможливе у зв'язку з наявністю певної процедури його отримання. Проте вихід потрібний вже ця година! Проект дає загальні норми в цій частині, але не встановлює конкретики.

Окрім цього, по словах К. Марто проект згадує про необхідність отримання ліцензій, дозволів суб'єктами електронної комерції для здійснення видів діяльності, які вимагають їх наявності. Але нерідкі випадки, коли їх отримання пов'язане з неможливістю виконання ліцензійних умов у зв'язку з особливістю організації інтернет-торгівлі. Наприклад, продаж алкоголю, ювелірних виробів. Законодавство не передбачає заборони на продаж on - line таких товарів, але умови для отримання ліцензії або здійснення продажу зводять до мінімуму можливості і підвищують риски підприємців. Загальна норма проекту в цій частині не вирішує цю проблему.

У результаті юристи і підприємці зводяться до єдиної думки - незважаючи на наявні недоліки і необхідність доопрацювання, закон дасть поштовх подальшому розвитку ринкунадасть нові можливості і переваги не лише споживачеві, але і бізнесу в цілому.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини