Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроект про прокуратуру схвалений до другого читання

5 червня 2014, 15:21
768
0
Реклама

Комітет ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує прийняти в другому читанні і в цілому проект Закону про прокуратуру (№ 3541).

Голова Комітету Андрій Кожемякин повідомив, що в цілому під час доопрацювання законопроекту поступило 882 поправки, 274 з яких враховані повністю або частково, 608 відхилено.

Венеціанською комісією підготовлено укладення від 2 червня 2014 року відносно повноти обліку свого попереднього укладення від 19 вересня 2013 року. З більшістю пропозицій Комітет погодився і вони були підтримані, робочій групі доручено внести відповідні уточнення в порівняльну таблицю.

У підготовленому тексті законопроекту до другого читання відсутні такі функції прокуратури як загальний нагляд і слідство.

Комітетом підтримана пропозиція Венеціанської комісії про обрання Генерального прокурора на 7 років (нагадаємо, діюча Конституція передбачає 5 років).

Венеціанська комісія рекомендувала вилучити положення відносно вотуму недовіри Генеральному прокуророві у Верховній Раді, а також положення відносно заслуховування звіту - на думку експертів, це підвищує ризик політичного тиску. Але Комітет не погодився з цією пропозицією, оскільки вважає, що інформація Генерального прокурора є елементом парламентського і громадського контролю.

Під час розгляду поправок на засіданні Комітету відбулася дискусія відносно статусу кваліфікаційно-дисциплінарних комісійякі створюватимуться, і відповідно до закону, і розглядатимуть скарги про притягнення до дисциплінарної відповідальності прокурорів. Відзначалося, що відповідно до Конституції України зараз таку функцію виконує УСЮ.

Народні депутати, експерти Ради Європи, фахівці, представники громадських організацій, які взяли участь в обговоренні, вважають, що деякі неузгодженості не повинні вплинути на ухвалення Закону в цілому. Адже внесення змін до Конституції вирішить ці проблеми.

Андрій Кожемякин відмітив, що усі враховані і невраховані пропозиції будуть предметом обговорення в сесійному залі, дискусійні питання будуть вирішені шляхом голосування народними депутатами.

Джерело: сайт ВР.

Раніше представники громадських організацій і експерти закликали українську владу прискорити реформу прокуратури.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини