Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За моральне приниження на роботі пропонується строго карати

4 червня 2014, 11:31
7716
10
Реклама

Нардеп В. Петьовка подав в Раду законопроект № 4997 "Про забезпечення захисту від морального переслідування на робочому місці", яким пропонує визначити форми такого переслідування, встановити заборону на нього, встановити правила відшкодування потерпілим моральної шкоди і так далі

Моральне переслідування на робочому місці визначається як рішення, дії або бездіяльність з боку працедавця і працівника (групи працівників)спрямовані проти працівника (групи працівників), які характеризуються створенням ворожої, принизливої або образливої робочої обстановки, і метою або наслідком яких є порушення права на повагу до трудової честі і гідності, створення загрози професійній кар'єрі або стану здоров'я.

Проектом визначені такі форми морального переслідування на робочому місці:

- професійні утиски;

- психологічні утиски;

- соціальна ізоляція усередині організації;

- підбурювання до морального переслідування на робочому місці.

Працівникові пропонується надати можливість припинити виконання своїх трудових обов'язків і одночасно звернутися із скаргою, якщо він вважає, що моральне переслідування на робочому місці створює серйозну небезпеку і робить неможливим продовження роботи. При цьому час вимушеного прогулу підлягає оплаті в повному об'ємі. Але необгрунтоване припинення роботи вважається порушенням трудової дисципліни і загрожує дисциплінарною відповідальністю.

Передбачено також, що колективні договори повинні передбачати:
- заборона морального переслідування на робочому місці і підбурювання до таких дій;
- заборона кар'єрного росту за допомогою застосування різних форм морального переслідування на робочому місці;
- матеріальне заохочення працівників за створення сприятливого психологічного клімату на підприємстві.

Для забезпечення належного захисту депутат пропонує визначити чіткий розмір моральної шкоди для осіб, визнаних судом потерпілими від морального переслідування на робочому місці, - 10 мінімальних зарплат у місячному розмірі.

Проектом також встановлено: якщо працівник вважає, що заява про звільнення за власним бажанням написана під впливом морального переслідування на робочому місці, то він має право звернутися з відповідним позовом до суду в місячний термін з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки. В результаті суд може відновити на роботі і присудити виплату середнього заробітку за час вимушеного прогулу. До речі, тягар доказу отсутствий діянь, спрямованих на моральне переслідування позивача, - покладається на відповідача.

Автор законопроекту нагадує, що Україна ратифікувала Європейську соціальну хартію і серед іншого узяла на себе зобов'язання виконувати частину другу статті 26, яка закріплює право на гідне відношення на роботі, зокрема, з метою забезпечення ефективного здійснення права трудящих на захист їх честі і гідності на роботі.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини