Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Приймальні батьки можуть не виплачувати ЕСВ з дати настання непрацездатності

Реклама

Якщо батьки - вихователі дитячих будинків сімейного типу або приймальні батьки починають отримувати будь-який з видів пенсійних виплат, сплата єдиного внеску припиняється з дати настання непрацездатності. Це роз'яснено в листі Миндоходов від 14 травня 2014 року № 10940/7/99-99-17-03-01-17.

Міністерство нагадало, що пунктом 10 ст. 4 Закону "Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" платниками єдиного внеску визначені батьки - вихователі дитячих будинків сімейного типу, приймальні батьки, якщо вони отримують грошове забезпечення відповідно до законодавства. Вони звільняються від сплати єдиного внеску з сум отриманого ними грошового забезпечення, допомоги або компенсації.

У соответсвии з Порядком нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за деякі категорії застрахованих осіб єдиний внесок за вказаних осіб (у разі, коли вони не працюють), нараховується на суму грошового забезпечення, нарахованого за базовий звітний період. Сума нарахованого єдиного внеску за цих осіб нараховується в розмірі не менше мінімального страхового внеску за кожну особу, крім випадків, коли таким особам одночасно нараховується єдиний внесок як особам, вказаним в підпунктах 1, 2 або 3 пункти 1 Порядку (військовослужбовці; получащие допомога по догляду за дитиною до трирічного віку; усиновлювачі, опікуни, що доглядають за інвалідами і т. д.).

У випадку якщо період, за який нараховується єдиний внесок, складає менш одного календарного місяця, єдиний внесок розраховується в розмірі, пропорційному кількості календарних днів місяця, за який сплачуються такі внески. Числення єдиного внеску для цієї категорії робиться районними (міськими) управліннями праці і соціального захисту населення. Сплата єдиного внеску здійснюється за приймальних батьків, шляхом перерахування відповідних сум з рахунків платників на рахунки територіальних органів прибутків і зборів по місцю їх знаходження за рахунок засобів, з яких виплачується грошове забезпечення.

Згідно з пунктом 9 Порядку сплата єдиного внеску припиняється з дати працевлаштування або настання непрацездатності для батьків - вихователів і приймальних батьків. Миндоходов роз'яснило, що непрацездатна особа також має джерело існування у вигляді виплати йому державою пенсійного забезпечення.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини