Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Позовна давність повинна обчислюватися згідно об'єктивної можливості особи знати про оспорювані факти

Реклама

21 травня 2014 року Верховний Суд України, розглянувши справу № 6-7цс14 за позовом фізосіб до Иванковскому районному союзу споживчих суспільств і покупцеві про визнання недійсними постанов правління і ради, визнанні недійсними договорів купівлі-продажу.

За результатами розгляду цієї справи ВСУ була висловлена правова позиція: відповідно до ч. 1 ст. 215 ГК основою недійсності угоди, серед іншого, являється недотримання у момент еее здійснення стороною або сторонами вимог, встановлених зокрема ч. 1 ст. 203 ГК, згідно якої зміст угоди не може суперечити ГК і іншим актам цивільного законодавства. Згідно ч. 1 ст. 261 ГК течія позовної давності починається з дня, коли особа дізналася або могла дізнатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила.

Отже, по сенсу вказаної норми законодавець виходить не лише з безпосереднього обізнаності особи про факти порушення його прав, але і об'єктивної можливості цієї особи знати про ці факти.

ВСУ вказав: в справі, що переглядалася, суд виходив з того, що позовна давність не пройшла, оскільки позивачі дізналися про існування оспорюваних ними постанов і укладених на їх основі угод тільки на початку 2009 року, коли до суду з позовом про визнання їх недійсними звернувся Київський обласний союз споживчих суспільств "Облпотребсоюз", не звернувши уваги на постанову позачергової конференції Иванковского РСПО від 11 червня 2008 року (на якій головував позивач).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини