Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: труднощі формування УСЮ і антиколекторне рішення

Реклама

З набуттям чинності Закону "Про відновлення довіри до судової влади в Україні" 11 квітня були припинені повноваження членів Вищої ради юстиції (окрім тих, які є членами за посадою). Згідно ст.131 Конституції і Закону "Про вищу раду юстиції", УСЮ складається з 20 членів. Верховна Рада, Президент, З'їзд суддів України, З'їзд адвокатів України, З'їзд представників юридичних вищих учбових закладів і наукових установ призначають у Вищу раду юстиції по 3 члени, 2 з яких мають бути суддями, обраними безстроково, а Всеукраїнська конференція працівників прокуратури - 2-х членів, один з яких має бути суддею. До складу входять за посадою голова ВСУ, Міністр юстиції і Генпрокурор. Присягу члена УСЮ вже прийняли: Сергій Бондарь, Сергій Власенко і Лідія Мазур, призначені і. о. Президента; Генеральний прокурор Олег Махницкий і Василь Головатый, призначений працівниками прокуратури; Олексій Резников, Павло Гречкивский і Сергій Балац, призначені на позачерговому з'їзді адвокатів; Оксана Каплина, Андрій Бойко, Ганна Фазикошпризначені з'їздом представників юридичних внз і наукових установ; Міністр юстиції Павло Петренко, що входить до складу УСЮ за посадою.

Формування УСЮ проходить із складнощами. Так, Печерський районний суд заборонив проводити з'їзд за призначенням членів УСЮ представникам внз і наукових установ. Таке визначення було винесено 22 квітня в забезпечення позову Національної академії внутрішніх справ України до ВОО "Порада представників юридичних внз і наукових установ" про відміну рішення про проведення з'їзду 23 квітня в Одесі (справа № 757/9899/14-а). Заходи забезпечення були скасовані 16 травня. Члени УСЮ від юридичних внз були призначені 29 квітня в Києві.

23 травня вже Окружний адмінсуд м. Києва визнав протиправним і відмінив рішення позачергового З'їзду адвокатів України від 27 квітня 2014 р. про призначення на посади членів Вищої ради юстиції адвокатів А. Резникова, П. Гречкивского і судді Господарського суду м. Києва С. Балаца (справа № 826/6278/14). Суддя Євгеній Аблов відмінив призначення у зв'язку з тим, що рішення про включення питання до порядку денного позачергового З'їзду адвокатів України про призначення членів УСЯ від 24 квітня було прийнято з істотним порушенням терміну повідомлення адвокатів про питання, що виносяться на обговорення, при проведенні позачергового З'їзду був порушений принцип виборності адвокатського самоврядування, оскільки в нім брали участь особи (кооптовані делегати), законодавчо на це не уповноважені, рішення за результатами проведення позачергового З'їзду було прийнято не в день його проведення і за відсутності більшості голосу обраний і, зокрема, присутній делегат. Таким чином, позачерговим З'їздом адвокатів в особі Ради адвокатів України була порушена процедура ухвалення рішення про призначення на посади членів УСЮ. Відмітимо, що розгляду цієї справи перешкоджала група осіб, які прорвалися у будівлю суду, а потім - в зал судових засідань, і намагалися потрапити в дорадчу кімнату. Порушники пронесли в зал покришки і підпалили їх, крім того, вони погрожували головуючому судді. Примітно, що співробітники спецпідрозділу "Грифон", що перебувають на посту, не перешкоджали здійсненню протиправних дій. У зв'язку з цими подіями судом було винесено приватне визначення про притягнення до відповідальності винних посадовців МВС. Визначення було спрямоване Кабміну, Генпрокуророві і МВС для вжиття заходів по усуненню причин і умов, що сприяли порушенню закону.

У визначенні приведені пояснення співробітників міліції, згідно з якими їм не дозволили затримати жодного злочинця, тому що ці люди виконували завдання по зриву судового процесу відповідно до вказівки народного депутата С. Власенко. За їх словами, це питання також погоджене з в.о. Глави Адміністрації Президента Сергієм Пашинскимякі направили злочинців в масках до суду для зриву судового процесу.

Співробітники міліції також пояснили, що усі дії С. Власенко і С. Пашинский здійснюють для незаконного формування складу Вищої ради юстиції, обрання його головою С. Власенко і подальшого впливу політичної партії "Батькивщина" на суддів при винесенні ними рішень під час проведення позачергових парламентських виборів і надалі.

Міліціонери скаржилися, що вони не можуть виконувати свої службові обов'язки і вимушені часто не діяти у зв'язку з тим, що Міністр внутрішніх справ і їх безпосереднє керівництво фактично діє в інтересах "Батькивщины". Крім того, вони завірили суд, що в даному випадку також МВС і його підрозділи не зроблять ніяких дій з розкриття злочину, затримання злочинців, які "перешкоджали здійсненню правосуддя, в залі судового засідання підпалили шини, службові документи, пошкодили майно суду, били палицями по стінах і меблях суду, нанесли головуючому судді тілесні ушкодження".

Про результати розгляду приватного визначення і прийняті заходи Окружний адмінсуд м. Києва має бути повідомлений до 23 червня 2014 року.

Верховний Суд України

Держвиконавець не має права відмовляти у відкритті виробництва на підставі відсутності ідентифікаційного номера боржника у виконавському листі

21 травня 2014 року, розглянувши справу № 6-45цс14ВСУ зробив правове укладення, згідно з яким відсутність у виконавському листі певних даних про особу боржника не є основою для відмови держвиконавцем у відкритті старанного виробництва.

Вищий господарський суд України

Господарським судам спрямовані правові укладення, висловлені в спорах, що стосуються ж/д перевезень

У листі від 21 травня 2014 року № 01-06/662/2014 ВХСУ розповів про практику застосування господарськими судами законодавства про залізничні перевезення. Зокрема, роз'яснено, що по приписах ст. 133 Статути залізниць України допускається передача права на пред'явлення претензій і позовів до перевізника вантажоодержувачем вантажовідправникові за умови дотримання відповідного порядку здійснення переуступного напису на документі.

Судам спрямований аналіз рішень Європейського суду з прав людини, що отримали статус остаточних

ВХСУ листом від 16 травня 2014 року № 01-06/632/14 направив судам представлення Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини, в якій міститься короткий виклад проблем, що призводять до визнання Європейським судом порушень Україною Конвенції про захист прав людини і основних свобод. У представленні приведені рішення Європейського суду, в яких констатовано, зокрема, порушення національними судами пункту 1 ст. 6 Конвенцій відносно права на розгляд справи судом впродовж розумного терміну і права на справедливий суд., підпункту "c" пункту 3 ст. 6 Конвенцій про право на захист, ст. 13 Конвенцій і ст. 1 Першого протоколу про право на виконання остаточного рішення суду впродовж розумного терміну, ст. 8 "Право на повагу приватного і сімейного життя", ст. 11 "Свобода зборів і об'єднань", ст. 14 у поєднанні із ст. 1 Першого протоколу "Право на майно", ст. 34 "Індивідуальних скарги".

Суди апеляционной інстанції

Суд вважає, що колектори не можуть відібрати квартиру, передану в іпотеку банку

Апеляционный суд Дніпропетровської області при перегляді справи № 214/4359/13-ц за позовом ТОВ "Кредитні ініціативи" про звернення стягнення на предмет іпотеки дійшов висновкущо стягнення на предмет іпотеки колекторною компанією на підставі договору факторингу - незаконно. Суд вказав, що вимоги клієнта до боржника, пов'язані з отриманням від боржника яких-небудь робіт, послуг або інших благ в натуральній формі, не можуть бути предметом поступки за договором факторингу. Тобто, вимога за договором іпотеки - стягнення нерухомості, не може передаватися коллекторсиким компаніям і вони не мають права відбирати майно громадян, що уклали кредитні договори з банком під забезпечення квартир. Також колегія суддів вважає, що договір з коллекторсокй фірмою суперечить положенням ст. 1078 Цивільного кодексу і відповідно до ст. 228 ГК є нікчемним, оскільки порушує публічний порядок.

Інші новини

Вищий спеціалізований суд України по розгляду цивільних і карних справ припинив пересилку кореспонденції в Крим. На сайті ВССУ кожного тижня оновлюватимуться списки осіб : касаційні скарги яких подані на рішення кримських судів і які постановою ВССУ залишені без руху з наданням терміну на усунення недоліків; касаційну скаргу яких визнано поданою; що беруть участь в справі, з повідомленням їх про виклик в судове засідання.

До вересня 2014 року в судах буде встановлено 42 інформаційно-платіжні термінали, які дозволять відвідувачам отримати інформацію про список призначених до розгляду справ і сплатити судовий збір.

У місцевих і апеляційних судах створять служби персоналу.

Марина Ясинская

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини