Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У парламенті розглядають можливість збільшення розміру мінімальної зарплати до 4 тисяч гривен

30 травня 2014, 09:00
218
6
Реклама

Відповідний проект закону авторства народних депутатів Михайла Опанащенко і Ігоря Рибакова був підтриманий членами депутатського об'єднання "Антикризова група" і спрямований в Кабінет Міністрів і Адміністрацію Президента.

"Згідно з розрахунками ООН, граничний показник почасової заробітної плати повинен складати не менше трьох доларів. У Україні він дорівнює 7 гривнам 30 копійкам. Це в той час, коли ціни на продукти харчування і послуги вже давно порівнялися зі світовими", - відмітив Михайло Опанащенко.

За словами парламентаря, економічна ситуація в країні загострила необхідність підвищення рівня заробітної плати. "По-перше, необхідно відмінити "прив'язку" мінімальної зарплати до розміру мінімального прожиткового мінімуму, який не пов'язаний ні з процесом, ні з результатом праці. Тому що за нинішніх умов зарплата не може стимулювати громадян підвищувати продуктивність своєї роботи", - вважає нардеп.

У всьому цивілізованому світі мінімальна заробітна плата розраховується відповідно до можливості людини покрити витрати на харчування, освіту, медицину і на утримування дітей. У нашій країні вважається, що гроші на освіту і медицину не витрачаються, тому що згідно із законом вони безкоштовні. Але в реальному житті усе зовсім інакше. На думку авторів законопроекту розв'язати цю проблему можна, збільшивши почасовою розмір мінімальної заробітної плати до 25 гривен, а місячний, відповідно, - до 4171 гривни. Також необхідно, щоб Кабінет Міністрів щорічно до 1 червня вносив пропозиції відносно почасового і місячного розміру мінімальної заробітної плати, визначеного з урахуванням індексів споживчих цін.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини