Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які документи мають право вимагати у водія інспектор ДАІ?

Реклама

Відповідно до ст. 16 Закону "Про дорожній рух" водій зобов'язаний мати при собі і на вимогу співробітників міліції, а водії військових транспортних засобів - на вимогу посадовців військової інспекції безпеки дорожнього руху Військової служби правопорядку у Збройних Силах України, представляти для перевірки посвідчення водія, реєстраційний документ на ТС, а у випадках, передбачених законодавством, - страховий поліс (сертифікат) про укладення договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних ТС, ліцензійну картку на автомобіль у разі надання послуг з перевезення пасажирів і небезпечних вантажів. Ніяких виключень або умов для ненадання водіями вказаних документів на вимогу працівника міліції законодавством не передбачено. Це роз'яснено в листі МВС № 4/3-2903.

Згідно з пунктом 21 ст. 11 Закону "Про міліцію" співробітникам міліції, у тому числі Державтоінспекції, надано право оглядати ТС і перевіряти водійські посвідчення, реєстраційний документ на ТС і відповідність вантажів, що перевозяться.

Також співробітникам міліції надано право перевіряти у громадян при підозрі в здійсненні правопорушень документи, що засвідчують їх особу, і інші документи, необхідні для з'ясування питання відносно дотримання правил, нагляд і контроль за виконанням яких покладений на міліцію.

Ст. 126 Кодексу про адміністративні правопорушення визначена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 25 до 50 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян (від 425 грн. до 850 грн.) за управління автомобілем особою, що не має при собі або не пред'явило для перевірки посвідчення водія відповідної категорії, реєстраційного документу на ТС, а в окремих випадках - ліцензійної картки на ТС, а також полісу (договори) обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності (страхового сертифікату "Зелена карта").

За відсутність у водія інших документів, передбачених законодавством, у тому числі товарно-транспортних документів на вантаж, складання співробітниками ДАІ протоколів про админправонарушении не передбачено.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини