Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З пивним алкоголізмом депутат пропонує боротися фіскальний

23 травня 2014, 14:50
133
2
Реклама

Нардеп Сергій Кальцев (фракція ПР) помітив, що в Україні нестримно поширюється пивний алкоголізм, і це ставить під загрозу здоров'я нації. Тому депутат подав до парламенту законопроект № 4925 про внесення змін до Податкового кодексу.

Проектом передбачається зрівняти ставки акцизу на пиво (220300 згідно УКТ ВЭД) із ставками на інші алкогольні напої (2208 згідно УКТ ВЭД) в 2015 році. Пропонуються ставки залежно від фортеці пива від 2,12 грн. (за 3%) до 5,64 грн. (за 8%) за літр.

В результаті, за підрахунками автора проекту, ціна 0,5 л пива зросте на 44 коп - 2 грн. 20 коп.

Як відмічає депутат в пояснювальній записці, широке споживання пива сьогодні обумовлено доступністю пива для населення, його дешевизною. Адже діюча ставка акцизу на пиво на рівні 1,24 грн. значно занижена в порівнянні із ставками на інші алкогольні напої. В результаті зараз ціни на пиво значно нижчі, ніж на молоко, кефір, соки або мінеральну воду.

Відсутність жорсткої політики у поєднанні зі вседозволеністю реклами і відсутністю ліцензування і контролю призводить до того, що споживачі заради сп'яніння випивають по литру-полтора пива, отримуючи при цьому таку ж дозу алкоголю, яка міститься в 100-200 гр. горілки, - повідомляє автор проекту.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини