Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що обіцяє бізнесу податковий компроміс? - оцінка юриста

23 травня 2014, 12:46
332
6
Реклама

Як повідомлялося ЮРЛИГОЙ ранішена засіданні уряду був затверджений проект закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України відносно особливостей уточнення податкових зобов'язань по податку на прибуток підприємств і податку на додаткову вартість у разі застосування податкового компромісу". Найближчим часом законопроект буде направлений до Верховної ради України для реєстрації і доопрацювання профільним комітетом.

По словах Юрія Радзиевскогокерівного партнера АБ "Радзиевский і Партнери", основною ідеєю законопроекту є звільнення платників і їх посадовців від відповідальності за заниження податкових зобов'язань по податку на прибуток підприємств і податку на додану вартість за будь-які періоди до 01.01.2014. В процесі податкового компромісу відбувається узгодження розміру податкових зобов'язань між платником і контролюючим органом - погоджені суми зобов'язань в результаті застосування податкового компромісу оплачуватиметься у розмірі 15 відсотків, при цьому 85 відсотків вважатимуться погашеними, штрафи і пеня не застосовуватимуться.

Так, відповідно до законопроекту податкові компроміс визначається як режим звільнення від фінансової, адміністративної і карної відповідальності платників податку і їх (службових) посадовців за заниження податкових зобов'язань по податку на прибуток підприємств і податку на додану вартість, завищення суми бюджетного відшкодування і негативного значення суми податку на додаткову вартість і негативного значення об'єкту оподаткування податком на прибуток за будь-які періоди до 1 січня 2014 року.

Для початку процедури податкового компромісу платник повинен впродовж 60 днів з моменту набуття чинності даного законопроекту направити в контролюючий орган уточнюючий розрахунок податку на прибуток підприємств і податку на додаткову вартість (форма буде встановлена Міністерством фінансів України). В процесі досягнення податкового компромісу контролюючий орган проводить зустрічне звіряння (перевірку) - тобто направляє запит, який містить інформацію про можливі порушення платником податку вимог податкового законодавства, платник повинен відповісти на такий запит впродовж 10 календарних днів. При цьому у разі не напряму такого запиту контролюючим органом або ненадання відповіді на нього платником податковий компроміс вважатиметься досягнутим. Результати зустрічного звіряння (перевірки) оформляються відповідною довідкою.

У разі виявлення заниження податкових зобов'язань контролюючий орган проводить перевірку і по її результатах направляє податкове рішення-повідомлення. При отриманні платником довідки, яка підтверджує податкові зобов'язання у відповідному періоді, або не напрямі такої довідки або податкового рішення- повідомлення впродовж 60 днів з моменту подачі уточнюючого розрахунку, сума податкових зобов'язань вважається погодженою. Платник оплачує суму погоджених податкових зобов'язань у розмірі 15 відсотків, при цьому 85 відсотків вважаються погашеними, пеня і штраф не застосовуються.

Податковий компроміс вважається досягнутим у момент сплати 15 відсотків від розміру погоджених податкових зобов'язань. Досягши податкового компромісу в майбутньому уточнені періоди не підлягають перевірці з боку контролюючих органів.

При цьому, якщо платник починає процедуру оскарження отриманого в процесі податкового компромісу податкового рішення-повідомлення, до неузгодженої частини податкових зобов'язань податковий компроміс не застосовується.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини