Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

23 травня 2014, 11:40
194
0
Реклама

ЮРЛИГА визначила десятку найбільш важливих для підприємців нормативно-правових актів поточного тижня, виходячи з набуття чинності документів, враховуючи результати роботи держорганів, а також вивчивши нові надходження в системи ЛІГА :ЗАКОН

1. Влада готова до податкового компромісу з бізнесом

Урядовий законопроект про податковий компроміс з бізнесом готів до внесення до парламенту. Законопроект передбачає, що 15 % від суми заниженого податку на прибуток підприємства і ПДВ підлягатимуть обов'язковій сплаті до держбюджету, а інші 85 % вважатимуться погодженими. Податковий компроміс - це режим звільнення від фінансової, адміністративної і карної відповідальності платників податків або їх (службових) посадовців за заниження податкових зобов'язань з податку на прибуток підприємств і ПДВ, завищення суми бюджетного відшкодування і негативного значення суми ПДВ і негативного значення об'єкту оподаткування по ПДВ. Передбачається, що підприємець повинен буде сплатити відповідну суму впродовж 90 днів. Закон поширюватиметься на податкові зобов'язання, які виникли до 1 січня 2014 року. Миндоходов обіцяє проводити усі податкові реформи спільно з бізнесом.

2. Вирішено випустити облігації держпозики для відшкодування ПДВ

Кабміном прийнята постанова "Про випуск облігацій внутрішньої державної позики для відшкодування сум податку на додану вартість". Номінальна вартість облігації внутрішньої державної позики для відшкодування сум ПДВ складе 1000 гривентермін звернення - 5 роківставка прибутковості - на рівні облікової ставки Національного банку. Згідно з документом, погашення облігацій здійснюється шляхом проведення кожні 6 місяців впродовж терміну їх звернення виплат з погашення основної суми боргу у розмірі 10 % їх номінальної вартості і доходу по облігаціях. Облігації випускаються у бездокументній формі у вигляді записів на рахунках в цінних паперах в Національному банку. Юрист проаналізував для ЮРЛИГИ, що робити з Пдв-облігаціями: Пдв-облігації: нові виклики, старі механізми.

3. У юрособ з'явиться військово-транспортний обов'язок по мобілізації?

ВР ухвалила Закон про удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації. Згідно з відповідним проектом планувалося забезпечити право вилучення транспортних засобів у юридичних осіб для потреб держави під час мобілізації. Виконання військово-транспортного обов'язку по мобілізації, якщо не введений правовий режим воєнного або надзвичайного стану, здійснюється згідно з мобілізаційним планом України шляхом безкоштовного залучення транспортних засобів підприємств, установ і організацій усіх форм власності - власників транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань на умовах їх повернення власникам після оголошення демобілізації. Ця норма викликала багато суперечок, але Закон ще не підписаний Президентом, і остання редакція доки недоступна для ознайомлення. Читайте детальніше про цю і інших нормах: Удосконалення деяких аспектів мобілізації : основні новації.

4. Нацбанк продовжив дію 90-денного терміну розрахунку з експортно-імпортних операцій

Нацбанк тимчасово з 20 травня до 20 серпня 2014 року постановою від 12 травня 2014 року № 270 "Про зміну термінів розрахунків по операціях по експорту і імпорту товарів і введення обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті" ввів:
- скорочення термінів розрахунків по операціях по експорту і імпорту товарів з 180 до 90 календарних днів;
- вимога про обов'язковому продажу на міжбанківському валютному ринку України, яке торкається:
1) надходжень в іноземній валюті з-за кордону на користь юрособ, що не є уповноваженими банками, фізосіб-підприємців, іноземних представництв (окрім офіційних представництв), на рахунки, відкриті в уповноважених банках для ведення спільної діяльності без створення юрособи, а також надходжень в іноземній валюті на рахунки резидентів, відкриті за межами України на підставі індивідуальних ліцензій Нацбанку;
2) надходжень в іноземній валюті із-за меж України на користь фізосіб в сумі, що рівній або перевищує в еквіваленті 150 000 грн. в місяць.
Виключенням є вступ із-за меж України в іноземній валюті на користь фізосіб (резидентів і нерезидентів), які повернені у зв'язку з неправильно вказаними реквізитами.

5. ФОП не повинен сплачувати ЕСВ з сум доходу, отриманих від незалежної профдеятельности

Миндоходов в роз'ясненні від 21 травня вказалощо підприємець, що застосовує загальну систему оподаткування, і що одночасно займається незалежною профдеятельностью, є платником єдиного внеску як ФОП. Тобто, єдиний внесок він платить тільки з прибутків, отриманих від здійснення підприємницької діяльності на загальній системі оподаткування. При цьому така особа не має обов'язку по обліку і сплаті єдиного внеску з сум доходу, отриманого від його незалежною профдеятельности. Такий підприємець формує і представляє звіт сам за себе за формою № Д5. ЕСВ фізособи сплачують самі за себе шляхом перерахування безготівкових грошових коштів з банківського рахунку або шляхом готівкових розрахунків через банки.

6. Для підтвердження ділової репутації необхідно подати довідку з податкової

Національний банк в листі від 21 травня № 41-105/24721 роз'яснив, що для підтвердження ділової репутації і майнового положення фізосіб-резидентів України, а також фізосіб-іноземців, за наявності прибутків, отриманих в Україні, які виступають засновниками юрособищо має намір здійснювати банківську діяльність, або планують придбати/збільшити істотну участь у банку, в пакеті документів мають бути наданізокрема:
- інформація органу державної податкової служби про стан виконання обов'язків як платника податків;
- довідка органу державної податкової служби про подану декларацію про майновий стан і прибутки (податковій декларації).
Інформація представляється у вигляді:
- довідки про подану декларацію про майновий стан і прибутки (про сплату НДФЛ і про відсутність податкових зобов'язань по такому податку)
- довідки про відсутність заборгованості по податках, зборах, платежах, контрольованих органами прибутків і зборів.

7. Миндоходов узагальнило судову практику відносно визначення митної вартості товарів

Миндоходов в листі № 10441/7/99-99-10-03-01-17 розповіло про судову практику відносно визначення (коригування) митної вартості товарів. Відміченощо відповідно до статистичних даних такі спори являються найбільш численними. Суть спірних стосунків полягає в тому, що при вирішенні питання розмитнення товарів, що імпортуються, контролюючий орган, не погодившись із задекларованої суб'єктом ВЭД вартості, визначає її самостійно по відповідному методу. Як наслідок, у декларанта виникає обов'язок по сплаті додаткових сум ПДВ і ввізного мита. Головною причиною винесення судами рішень не на користь Миндоходов є брак допустимих доказів неможливості застосування першого методу визначення митної вартості. До речі, суди вважають, що відомості з інформаційних баз даних Миндоходов мають лише допоміжний інформаційний характер.

8. При самостійному виправленні помилок в податковій звітності нараховується пеня

У роз'ясненні Миндоходов нагадалощо якщо платник податків виявив заниження податкового зобов'язання за минулі періоди і подає уточнюючий розрахунок з позитивним значенням (чи уточнює у складі звітної (новою/звітною) декларації), він повинен нарахувати і сплатити до бюджету:
1) суму заниженого податкового зобов'язання;
2) суму штрафу : - у розмірі 3% від суми недоплати; - у розмірі 5 % від суми недоплати (якщо виправляє помилку у складі декларації); - пеню, навіть якщо у платника податків по відповідному платежу є переплата. Платник податків нараховує пеню на суму заниження податкового зобов'язання з розрахунку 120 % річних облікової ставки Нацбанку, яка діяла на день заниження.

9. НКЦБФР забезпечить захист інвесторів в інститутах спільного інвестування

Національна комісія з цінних паперів і фондового ринку схвалила проект рішення "Про затвердження Порядку розпорядження засобами, неоплаченими учасникам інститутів спільного інвестування у зв'язку з не пред'явленням ними у встановлений термін до викупу цінних паперів інститутів спільного інвестування, які ліквідовуються", що належать їм. документ визначає депонування суми коштів, що залишилася за не пред'явленими до викупу у встановлений термін цінними паперами ИСИ, яке здійснюється ліквідаційною комісією ИСИ шляхом укладення договору про відкриття поточного рахунку з відповідним банком і перерахування із цього приводу грошових коштів в депозит нотаріуса. Так, ліквідаційна комісія надає у банк або нотаріусові документи, необхідні для ідентифікації реквізитів пред'явлених цінних паперів і їх права власності. Також проектом регуляторного акту підвищені вимоги в частині забезпечення доступу до інформації про порядок депонування і виплати задепонованих засобів для усіх учасників ліквідованих ИСИ, які не пред'явили у встановлений термін до викупу цінні папери, що належать їм.

10. Забудовники зможуть почати передпроектні роботи без будівельного паспорта

Держпідприємництво, відстоюючи ідею дерегуляции дозвільних процедур у будівництві, схвалило законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно удосконалення законодавства у сфері регулювання містобудівної діяльності", розробником якого є Минрегион України. Замовникам надається можливість виконувати передпроектні праці до отримання будівельного паспорта, самостійно визначати послідовність будівництва об'єктів, передбачених будівельним паспортом, і введення їх в експлуатацію; а також умови і підстави для видачі містобудівних умов і обмежень. Тобто, можливість почати будівництво об'єктів до отримання будівельного паспорта, реальний час на отримання якого може досягати 2-х місяців, дасть можливість забудовникам без тимчасових витрат почати передпроектні роботи.

ЛІГА:ЗАКОН - єдина інформаційна платформа українського бізнесу.

Компанія ЛІГА :ЗАКОН, в складний нестабільний період, на підтримку бізнесу, надає максимально спрощені умови підключення до комплекту продуктів для юриста і усього підприємства - на будь-який смак, що дозволить значно полегшити складне і витратне функціонування основних підрозділів підприємств в заплутаному правовому полі, що нестримно міняється.

Умови Акції від ЛІГА:ЗАКОН, яка продовжиться до 30 травня 2014 року :

Підключення 96 грн. до продуктів від ЛІГА :ЗАКОН при оплаті продовження ліцензії на комплект за 2 місяці:

для усієї КОМПАНІЇ:

система ЛІГА :ЗАКОН ПРЕМІУМ + система VERDICTUM + БУМ - вартість продовження ліцензії 1200 грн. в місяць  (замість 1606 грн.)

для ЮРИСТА:

система ЛІГА :ЗАКОН ЮристПРОФ + система VERDICTUM

- вартість продовження ліцензії 930 грн. в місяць  (замість 1230 грн.)

А також підключення 96 грн. до системам ЛІГА :ЗАКОН будь-якого рангу і системі VERDICTUM при платі продовження ліцензії за 3 місяці згідно прайса.

Замовити свій комплект>>

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини