Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Європейські експерти розповіли про стандарти і проблеми правосуддя

23 травня 2014, 10:36
134
0
Реклама

У приміщенні Верховного Суду України відбувся круглий стіл з питань посилення незалежності, ефективності і професіоналізму судової влади в Україні. Учасники заходу обговорили ключові європейські стандарти функціонування судової системи, питання реформування органів судової влади і правосуддя, звернувши особливу увагу на виводи Консультативної ради європейських суддів.

Як відмітив голова Верховного Суду України Ярослав Романюк, обговорення в такому форматі є украй актуальним, враховуючи процес реформування судової системи, який триває вже не перший рік. "Концепція судової реформи зрозуміла - це твердження незалежного і справедливого суду. Україна була і залишається прибічником європейських стандартів правосуддя. Розуміння їх правової суті, наближення до них і потрібно для того, щоб побудувати ефективну судову систему" - підкреслив Я. Романюк.

Незалежність судової влади дуже важлива для функціонування правового суспільства, вважає посол Королівства Швеція в Україні Андреас фон Бекерат. Виходячи з ситуації в Україні, і враховуючи сприйняття судової влади, яке склалося у громадян, для успішного проведення судової реформи необхідно створити передумови, які забезпечуватимуть верховенство права.

Директор Департаменту правосуддя і юридичною співпраці Ради Європи Ханне Юнкер відмітила, що за європейськими стандартами першочерговим завданням судової влади є надання якісних судових послуг населенню.

Також експерт назвала основні проблеми судової владиякі різною мірою є присутніми у усіх державах Ради Європисеред них:

- втручання виконавчої влади в роботу судової системи
- зниження довіри людей до судів
- надмірна тривалість судочинства
- хронічне невиконання судових рішень.

Рада Європи готова і надалі співпрацювати з Україною з метою забезпечення для усіх громадян рівного доступу до судового захисту.

Джерело: Судова влада.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини