Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Посібники терористів пропонується надовго позбавляти свободи

22 травня 2014, 11:51
443
4
Реклама

У парламенті групою депутатов-ударовцев зареєстрований законопроект № 4912 про внесення змін до деяких законодавчих актів відносно вдосконалення боротьби з тероризмом.

Законопроектом пропонується внести зміни до Карного кодексу України і новою статтею 258-6 встановити карну відповідальність перешкода проведенню антитерористичної операції. Так, залишення особамизалученими до проведення АТО, посадовими і службовими особами правоохоронних органів, органів держвлади і місцевого самоврядування, не обумовлене обстановкою в районі проведення АТО, увірених їм військової техніки, зброї, інших матеріальних засобів терористам або їх посібникам - запропоновано карати позбавленням волі на термін від 5 до 8 років з позбавленням права обіймати посади в органах влади на строк до 5 років.

Передбачено і покарання за виконання такими особами вказівок і наказів терористів і їх посібників; за перехід осіб на сторону терористів і їх посібників. Зокрема, за добровільну здачу в полон терористам і їх посібникам передбачається позбавлення волі на термін від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати посади в органах влади.

Запропоновані зміни також до Закону про боротьбу з тероризмом, в нім заплановано визначити, що посібник терористів - фізособа, яка радами, вказівками, наданням засобів або знарядь терористам або усуненням перешкод для терористичної діяльності, блокуванням руху військової техніки або створенням перешкод для учасників АТО, або іншим чином сприяло терористичній діяльності, а також особа, яка заздалегідь обіцяла переховати терориста (терористів), знаряддя або засоби здійснення теракту, сліди терористичної діяльності або предмети, здобуті в ході терористичної діяльності.

Законопроектом пердлагается встановити додаткові обмеження в доступі на певні об'єкти і ділянки місцевості в районі проведення АТО; розширити повноваження осіб, які офіційно притягнені до АТО, обмежити проведення мітингів і тому подібне

Наприклад, запропонована така норма: при наближенні в районі проведення антитерористичної операції груп громадян більше 2 осіб до військової техніки, військовослужбовців, блок-постам і тому подібне такі громадяни попереджаються через гучномовець про неправомірність і неприпустимість подібних дій, і у разі нереагування на попередження такі групи громадян вважаються посібниками терористів.

Заплановано також впровадження механізму призначення коменданта адміністративно-територіальної одиниці по забезпеченню держуправління місцевими справами, що тимчасово виконує обов'язки керівника місцевого органу виконавчої влади.

Ініціатива прийняття таких змін обумовлена тим, що в східних областях України, де проводиться АТО, поширені випадки блокування особами руху, органів держвлади, військової техніки, транспортних засобів і тому подібне, сповіщення терористів об дислокації і просування сил і засобів, а також інші форми пособництва осіб терористам.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини