Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банкіри чекають від НБУ роз'яснень по постанові № 270

21 травня 2014, 19:01
228
0
Реклама

Асоціація "Український Кредитно-банківський Союз" обернула увагу Національного банку України на необхідність надання роз'яснень окремих нормативних вимог НБУ у сфері валютного регулювання, щоб усунути наявні перешкоди при здійсненні уповноваженими банками України валютних операцій з банками-нерезидентами і забезпечити однозначне тлумачення діючих норм.

Нацбанк постановою № 270 до 20 серпня продовжив вимогу обов'язкового продажу надходжень в інвалютізалишивши невирішеними проблеми його практичного застосування, відмічають в УКБС. Зокрема, залишилася діючою норма попередньої постанови від 14.11.2013 року № 453, і за відсутності нових додаткових роз'яснень Нацбанку дія вимоги відносно обов'язкового продажу поширюється на банки-нерезидентиякі мають відкриті кореспондентські рахунки в уповноважених банках.

Це залишає невирішеними насущні проблеми практичного виконання банками проблем продажу валютних надходжень на коррахунки банків-нерезидентів, на які УКБС обертав увага НБУ ще на початку травня. На сьогодні Нацбанком так і не надано роз'яснення відносно порядку продажу таких надходжень на лоро-рахунки банків-нерезидентів. Зокрема, не визначено ні транзитні рахунки для зарахування валюти і гривни від її продажу, ні механізм подальшого зарахування отриманої гривни з урахуванням виду вступу.

Як відмічають банкіри, це примушує здійснювати обов'язковий продаж надходжень в інвалюті на лоро-рахунки банків-нерезидентів в користь будь-яких клієнтів-нерезидентівякі можуть взагалі не мати відкритих поточних рахунків в уповноважених банках України.

Окрім цього, відсутні роз'яснення відносно поширення вимог п.2 постанови № 270 на операції залучення міжбанківських депозитів у інвалюті від банків-нерезидентів на строк до одного року і на термін більше року.

У УКБС переконані, що в поточних складних умовах функціонування валютного ринку ефективність його регулювання залежить, у тому числі, від оперативної реакції НБУ на проблеми, що вимагають термінового рішення. Це можливо за умови збереження Нацбанком своєчасного зворотного зв'язку з банківським співтовариством і прийнятті нормативних вимог, які мають однозначне тлумачення суб'єктами фінансового ринку.

Джерело: УКБС.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини