Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Авторське право і його реєстрація у бібліотеці Конгресу США

20 травня 2014, 11:38
3490
4
Реклама

Поняття авторського права ще до недавніх пір зачіпало порівняно невелике число людей у світі. В основному воно торкалося письменників, композиторів, художників, видавців. Але у міру розвитку тенденцій до глобализационным процесів, наукової і художньої творчості з'являлися усі нові і нові правовласники, виникали різні нові напрями використання творів. Усе більш активними споживачами творів літератури і мистецтва стали телебачення, кіно, радіо, концертні зали та ін.

Мільйони людей щодня стикаються з питаннями авторського права, навіть не усвідомлюючи цього. Це право являє собою право охорони, що надається в законодавчому порядку авторам оригінальних праць. Охороняються як опубліковані, так і неопубліковані твори. Право виникає з моменту, як ця праця втілена у відчутній формі. Лише автор може претендувати на авторське право (якщо авторів декілька - усі вони можуть розраховувати на охорону своїх спільних прав). До творів, на які може поширюватися авторське право, відносяться: літературні, музичні і драматургічні поизведения, пантоміми і хореографічні твори, образотворчі, графічні і скульптурні твори, фільми, звукозаписи і твори архітектури.

На деякі види матеріалів авторське право не поширюється. Це, наприклад, такі твори, які не існують у відчутній формі. Приміром, ще не записаний імпровізаційний музичний твір. Не захищені авторським правом назви, імена, короткі фрази, гасла, знакові символи, предмети орнаменту друкарні, букви, кольору, а також перерахування інгредієнтів або змісту. Але їх можна захистити як об'єкти товарних знаків. Охороні авторським правом не підлягають ідеї, процеси, методи, процедури, поняття, принципи, відкриття або прилади, що відрізняються від існуючих описів, пояснень або ілюстрацій, оскільки вони можуть стати об'єктами патентування. Ну і нарешті, не можна захистити таким правом інформацію, що стала громадським надбанням.

Хоча авторське право і виникає у момент втілення твору у відчутній формі, незалежно від його реєстрації, остання все-таки дуже важлива. Хоч би для того, щоб цей твір був офіційно відмічений в публічних анналах, особливо в цілях можливого майбутнього судового разбирателяя проти порушника ваших авторських прав.

Про національну реєстрацію знає багато хто. Але як захистити своє прозведение за кордоном? Цій меті служать міжнародні доворенности і зобов'язання.

Ми розглянемо це питання на прикладі реєстрації авторських прав у Бібліотеці Конгресу США.

Ви можете запитати - навіщо треба авторам творів з України реєструвати свої творіння в США?

Відповідь знаходиться на поверхні - свідоцтво про реєстрацію у Бібліотеці Конгресу (до речі, це єдина національна бібліотека у світі, що здійснює реєстрацію авторських прав упродовж 130 років) має міжнародний статус, його авторитетність спрощує вирішення питань про авторське право як на територии США, так і в державних органах більшості інших країн світу.

Також на користь реєстрації саме в цьому органі говорить швидкість оформлення онлайн-заявки, можливість відстежувати її статус онлайн, порівняно низький збір, і, звичайно, доступність порталу для реєстрації 24 години в добу.

Безпосередньо реєстрацією займається Бюро з авторських прав (The U.S. Copyright Office). Тут може бути зареєстрований будь-який твір, на який поширюється дія закону про авторські права США : літературні твори, музика, комп'ютерні програми і ігри, географічні карти, малюнки, каталоги, довідники та ін.

Для успішної реєстрації слід надати:

1) заповнений спеціальний бланк заявки, зразок якого можна знайти на веб-сайті Библитеки;

2) сплатити державне мито у розмірі 35$

3) надати екземпляр свого твору у вигляді електронного файлу і на матеріальному носії. Немає яких-небудь особливих вимог до видання, палітурки, розміру, формату творів.

Автоматизована система електронної реєстрації і депонування спрощує це завдання, але не варто сприймати її занадто простою. Для того, щоб заявка була успішно зареєстрована, треба без помилок заповнити форму, а також правильно підготувати і представити саму роботу.

Ви будете власником міжнародного авторського права на твір з моменту, коли Бібліотека Конгресу повідомить про отримання пакету документів, незалежно від того, скільки часу знадобиться на само розгляд заяви. На це йде від декількох місяців до року, тому що щорічно подається 500-600 тисяч заяв. При цьому електронні заяви розглядаються швидше.

Друкарські копії реєстрованого твору зберігаються в депозитарії Бюро з авторських прав. Авторові ж видається документ, де значиться факт депонування і дата цієї дії. Після отримання свідоцтва про реєстрацію (Copyright), автор твору, що раніше не публікувався, при його видавництві повинен вислати у Бюро з авторських прав дві копії твору.

Являючись, по суті, юридичною формальністю, реєстрація в той же час припускає декілька переваг:

1) Встановлюється факт правообладания в міжнародному масштабі.

2) Встановлює факт того що робота захищена авторським правом і усі треті особи попереджені про оветственности за незаконне використання цього твору.

3) З'являється можливість стягнення компенсацій, передбачених законодавством конкретної країни, включаючи судові витрати. Без реєстрації компенсація обмежується тільки фактично доведеними збитками.

4) З'являється возмость охорона від ввезення в певну країну копій твору, виданих порушником.

5) Якщо определанная заинтересованая сторона виявить бажання вибороти право, то докательное тягар лежатиме на ній.

6) При виникненні суперечок про авторське право, наявність свідоцтва Бібліотеки Конгресу більше шановано і має більшу вагу у багатьох судових інстанціях світу.

Варто також нагадати, що це свідоцтво буде дійсним упродовж життя автора (чи, у випадку якщо авторів декілька, то тривалість життя того, хто помер останнім), плюс ще 70 років.

Олександр Бацура, Олена Яремчук, ЮКГ "Яремчук і Партнери"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини