Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Турчинов просить Мінюст заборонити Комуністичну партію

19 травня 2014, 13:34
151
1
Реклама

И. о. Президента України Олександр Турчинов написав лист Міністрові юстиції України Павлу Петренко, в якому відмітив, що останнім часом діяльність і політична позиція Комуністичної партії України мають відверто антиконституційний характер.

За повідомленням Служби безпеки України, аналіз наявних даних дозволяє стверджувати, що окремі лідери і активісти Компартії в південно-східних регіонах України здійснюють не лише вербальну підтримку терористів, але і надають практичну і матеріально-технічну допомогу представникам самопроголошених республік, представникам російських спецслужб і парамилитарных структур, говориться в листі.

Також А. Турчинов звертає увагу, що лідер КПУ Петро Симоненко (по його власному повідомленню) брав участь в сепаратистських мітингах в південно-східних регіонах, відкрито підтримує дії сепаратистів, про що неодноразово заявляв у Верховній Раді України.

"Негативна, провокаційна діяльність Комуністичної партії України, її участь в сепаратистських діях відносно України, терористичних діях озброєних незаконних формувань, підбурювання населення України до сепаратизму, протидії державним органам спрямована на порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підривання його безпеки, незаконне захоплення державної влади, а отже, і на порушення Конституції України"- говориться в листі А. Турчинова.

Конституція України і Закон про політичні партії забороняють діяльність політичних партій і громадських організацій, програмні дії яких спрямовані на порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підривання його безпеки, незаконне захоплення державної влади. Законом про політпартії забороняється фінансування політичних партій, в майні яких є долі (паї, акції), які належать нерезидентам, іноземними державами і їх громадянами, підприємствами, установами, організаціями. Згідно із законодавством, у разі порушення політичними партіями Конституції і законів до них може бути зроблений, зокрема, заборона політичної партії - в судовому порядку.

Олександр Турчинов просить Міністерство юстиції України вивчити питання про причетність КПУ до вказаних протиправних дій і прийняти без зволікання у встановленому законом порядку міри по забороні Комуністичної партії України.

Нагадаємо, що у ВР не раз подавалися проекти про заборону КПУ, наприклад, № 4478 В. Кириленка; № 4201 і № 2777 О. Ляшко.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини