Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВХСУ розповів про осудність справ господарських судів Криму

Реклама

Вищий господарський суд в листі від 15 травня 2014 року № 01-06/615/14 нагадав, що ст. 12 Закону "Про забезпечення прав і свобод громадян і правовий режим на тимчасово окупованій території України" передбачено, зокрема, забезпечення розгляду справ господарського суду АР Крим господарським судом Київської області, господарського суду міста Севастополя - господарським судом міста Києва, Севастопольського апеляційного господарського суду - Київським апеляційним господарським судом.

Поділа, що знаходяться у виробництві судів, розташованих на території АР Крим і міста Севастополя, і розгляд яких не закінчений, передаються судам відповідно до встановленої Законом осудності, впродовж десяти робочих днів з дня набуття чинності Закону (27 квітня 2014 року) або з дня встановлення такої осудності (абзац 10 частин 1 ст. 12 Закону). Передача справ здійснюється господарськими судами АР Крим і міста Севастополя з посиланням як на ст. 12 Закону, так і частина 1 статті 17 Господарського процесуального кодексу.

За тими ж правилами осудності розглядаються господарськими судами і підвідомчі їм поділа, пов'язані з нанесенням збитку суб'єктами іноземної держави - нерезидентами (абзац 11 частин 1 ст. 12 Закону).

ВХСУ вказав, що приписи ст. 12 Закону підлягають застосуванню відносно справ усіх категорій (включаючи справи про банкрутство) і на будь-якій стадії розгляду справ, зокрема:

- здійснення процесуальних дій, передбачених ст.ст. 88, 89, розділами XII і XIV ХПК відносно судових рішень госпсудів АР Крим, міста Севастополя і Севастопольського апеляційного господарського суду здійснюється господарськими судами, вказаними в абзаці 10 частин 1 ст. 12 Закону. У разі неможливості передачі матеріалів справи з господарського суду, розташованого на тимчасово окупованих територіях, до господарського суду, який повинен розглянути відповідну заяву (клопотання), здійснення необхідних процесуальних дій здійснюється по документах і матеріалах, представлених учасниками судового процесу, що є достатнім для ухвалення відповідного судового рішення. При цьому неможливість відправки будь-яких поштових відправлень за адресою учасників судового процесу, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях, має бути підтверджена відповідною довідкою (листом) підприємства зв'язку;

- у випадках відміни постанов, вказаних в частині 7 ст. 106 і частини 4 ст.111-13 ХПК і винесених госпсудами АРКрым, міста Севастополя і Севастопольським апеляційним господарським судом, справа передається на розгляд відповідного господарського суду з числа вказаних в абзаці 10 частин 1 ст. 12 Закону;

- у разі відміни касаційною інстанцією за результатами розгляду касаційної скарги рішення госпсуду АР Крим або міста Севастополя з передачею справи на новий розгляд господарського суду першої інстанції такий розгляд здійснюється відповідно до господарським судом Київської області або господарським судом міста Києва, а якщо скасована постанова Севастопольського апеляційного господарський суд з передачею справи на новий розгляд апеляційної інстанції - Київським апеляційним господарським судом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини