Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінохоронздоров'я розповіло, як здолати корупцію в медицині

16 травня 2014, 17:24
188
1
Реклама

Щоб здолати корупцію, слід застосовувати сучасні підходи до фінансування і кадрового забезпечення національної медицини, повідомила заступник Міністра охорони здоров'я України Наталія Лисневская. За її словами, основні заходи по запобіганню корупційним проявам у сфері охорони здоров'я базуються на конкретних діях із залучення громадського контролю і підвищення кваліфікаційного рівня працівників.

Зокрема, до складу номенклатурних постійних комісій і робочих груп Мінохоронздоров'я, які визначають лікарські засоби і медичні вироби для державних закупівель, притягнені представники пациентских і громадських організацій, професійних асоціацій. Найближчим часом планується розробити чіткі критерії відбору відносно включення представників громадськості до складу вказаних комісій і груп.

Також у сфері держзакупівель вже зараз проводиться технічна робота по впровадженню відкритих електронних торгіві найближчим часом планується проведення тестування цієї системи.

Крім того, створюється технічне завдання для впровадження электронных реєстрів пацієнтів з відповідними захворюваннями. Це дасть можливість контролювати кількість лікарських засобів і медичних виробів, які закуповуються за держзасоби. У електронну площину також буде переведено і дозвільну системущоб підприємці могли отримати відповідні документи.

Особлива увага приділяється корупційним проявам серед медичних кадрів. Планується поміняти систему фінансування медичних кадрів - цьому сприятиме впровадження загальнодержавного обов'язкового медичного страхування, що дозволить лікарям отримувати гідну заробітну плату, а пацієнтам якісну медичну допомогу.

Впровадження медстрахованияяк вважають в Міністерстві, також посилить фінансову базу установ охорона здоров'я, яка зможе укладати договори із страховими компаніями, що також зменшить рівень хабарництва. Фахівці Мінохоронздоров'я вже ведуть відповідні консультації із страховими компаніями, профільними асоціаціями і громадськими організаціями, щоб впродовж декількох місяців чітко виписати законодавство. Відносно термінів впровадження загальнодержавного обов'язкового медичного страхування поспішати не будуть.

Також для забезпечення прозорої роботи установ охорони здоров'я і вільного розпорядження грошовими надходженнями, а саме спонсорськими грошима, інвестиціями, закладам охорони здоров'я необхідно надати більше унормированных фінансових праввже розроблені відповідні зміни в діюче законодавства, які найближчим часом будуть винесені до парламенту.

Важливе і питання референтного ціноутвореннящо дасть можливість нівелювати зловживання посадовців при оцінці цінових пропозицій при держзакупівлях. Рішенням уряду, який зараз знаходиться на узгодженні в центральних органах виконавчої влади, також регулюватиметься максимальна націнка на лікарські засоби в державній аптечній мережіщо зменшить кількість зловживань на рівні постачання дистриб'юторами і в роздрібній торгівлі.

Головним чинником у боротьбі з корупційними проявами на рівні центрального апарату Мінохоронздоров'я замміністра вважає підвищення професійного потенціалу держслужбовців і працівників відповідних державних служб і підприємств. "Якщо на державну службу прийдуть висококваліфіковані працівники з високим рівнем мотивації і конкуренції - питання корупції відпаде само собою" - відмітила Наталія Лисневская.

Джерело: прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини