Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: президентські вибори і компенсація за окупацію територій

Реклама

Конституційний Суд України

Роз'яснено, що новий Президент буде обраний на 5 років

16 травня обнародувано рішення за конституційним уявленням 101 народного депутата про офіційне тлумачення положень частин першої, п'ятої ст. 103 Конституції в системному зв'язку з пунктом 16 розділу ХV "Перехідні положення" Конституції відносно визначення терміну повноважень Президента, обраного на позачергових виборах. У резолютивній частині рішення вказано, що Президент обирається на термін 5 років незалежно від того, обирається він на позачергових або чергових виборах.

Верховний Суд України

Роз'яснені питання допуску справи до виробництва і його розгляду

На засіданні Судової палати у цивільних справах 23 квітня 2014 року ВСУ прийняв постанова у справі № 6-30цс14предметом якого була суперечка про відновлення на роботі, оплату вимушеного прогулу і відшкодування моральної шкоди і зробив правове укладення з питань допуску справи до виробництва і його розгляду ВСУ. Суд дійшов висновку, що справа повинна переглядатися по усіх аргументах заяв, посиланнях на усі судові рішення відносно неоднакового застосування норм матеріального права, які прикладено до заяви про перегляд, незалежно від того чи висловлена правова позиція по правильності застосування норми матеріального права в судовому рішенні, прийнятому по суті або у визначенні про передачу справи касаційним судом на новий розгляд.

Тягар доведення наявності підстав для відмови у визнанні і виконанні арбітражного рішення покладається на сторону, яка заперечує проти клопотання стягувача

23 квітня 2014 року було прийнято постанова у справі № 6-39цс14 предметом якого була суперечка про надання дозволу на примусове виконання рішення Міжнародного арбітражного центру Федеральної палати економіки Австрії про стягнення боргу. ВСУ вказав, що оскольку правовідносини за поданням дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду на території України врегульовані Конвенцією про визнання і виконання іноземних арбітражних рішень, Угодою про порядок вирішення суперечок, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності, Законом "Про міжнародний комерційний арбітраж", той тягар доведення наявності підстав для відмови у визнанні і виконанні арбітражного рішення покладається на сторону, яка заперечує проти клопотання стягувача, і основи для застосування частини другої ст. 396 Цивільного процесуального кодексу України відсутні.

До зобов'язання за договором банківського вкладу в золоті не не застосовуються положення ст. 625 Цивільного кодексу, оскільки воно не є грошовим

На засіданні Судових палат у цивільних і господарських справах 30 квітня 2014 року було розглянуто справа № 6-38цс14предметом якого була суперечка про стягнення 3 % річних за прострочення виконання грошового зобов'язання. Суд зробив правове укладення, згідно з яким зобов'язання за договором банківського вкладу у банківському металі - золоті не є грошовим зобов'язанням, оскільки в нім не передбачена передача грошей як предмета договору або сплата їх як ціни договору, тому до таких правовідносин положення ст. 625 Цивільного кодексу не застосовуються.

Порушення порядку зміни цільового призначення землі є основою для визнання недійсної її передачі

14 травня 2014 року прийнято постанова у справі № 6-35цс14предметом якого була суперечка про визнання незаконним рішення селищної ради, визнанні недійсним держакту на право власності на земельну ділянку і відміні державної реєстрації права власності на земельну ділянку. Суд вказав, що порушення порядку встановлення і зміни цільового призначення земель є основою для визнання недійсними рішень органів державної влади і органів місцевого самоврядування про надання (передачі) земельних ділянок громадянам і юрособам, відмови в реєстрації земельної ділянки або визнання реєстрації недійсної.

Європейський суд з прав людини

Відповідальність за порушення прав людини на окупованій території покладається на державу-агресора

12 травня було винесено рішення про сатисфакцію у справі "Кіпр проти Туреччини", яке є важливим в контексті україно-російських відносин. ЕСПЧ зобов'язав турецький уряд виплатити 30 млн євро в якості компенсації морального збитку родичам зниклих без вісті людей і 60 млн євро в якості компенсації морального збитку, понесеного греками-кіпріотами з півострова Карпас, розташованого в Турецькій Республіці Північного Кіпру. Таким чином, суд визнав, що Туреччина несе відповідальність відповідно до Конвенцією про захист прав людини і основних свободнезважаючи на той факт, що в листопаді 1983 року була проголошена "Турецька Республіка Північного Кіпру" і після цього, в травні 1985 року, була прийнята "Конституція ТРПК". Кіпр стверджував, що з точки зору міжнародного права ТРПК є незаконною освітою, і посилався на те, що міжнародне співтовариство засудило створення ТРПК. Зі свого боку, Туреччина стверджувала, що ТРПК - демократична і конституційна країна, політично незалежна від інших суверенних держав, включаючи Туреччину. Порушення Туреччиною Конвенції і Протоколу № 1 були встановлені ЕСПЧ в базовому рішенні від 10 травня 2014 року.

Юристи відмічаютьщо Україна повинна враховувати рішення не лише в ситуації з Кримом, останнє відкриває можливості для скарг проти Росії у зв'язку з ситуацією в східних регіонах України. Суд вирішив питання про поширення відповідальності Туреччини на дії місцевої адміністрації, існуючої завдяки різним видам турецької підтримки. У пункті 80 рішень вказана можливість залучення держави до відповідальності відповідно до Конвенції у випадках того, що погоджується або потурання влади якого-небудь держави-учасника конкретним діям приватних осіб, що порушують що гарантуються Конвенцією права інших осіб.

Інші новини

Вищий адміністративний суд України задовольнив касаційну скаргу прокуратури м. Києва і залишив в силі рішення суду першої інстанції про стягнення із ЗАТ "Казино "Прем'єр-килим" штрафу, конфіскації ігорного устаткування і перерахування до бюджету отриманого від проведення азартних ігор прибутку на загальну суму майже 10 млн грн.

Вищий спеціалізований суд України по розгляду цивільних і карних справ узагальнив судову практику розгляду справ по оскарженню нотаріальних дій або відмови в їх здійсненні.

Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позов Міністерства юстиції до політичної партії "Російський блок" і заборонив її діяльність у зв'язку із закликами до скидання конституційного ладу і порушення територіальної цілісності України.

Миндоходов розповіло про визначення таможеной вартості товару шляхом додавання витрат на транспортування в ціну товару з урахуванням судової практики.

Депутати пропонують зобов'язати міліцію забезпечувати безпеку роботи органів суддівського самоврядування під час виборів голів судів, їх замів, та ін.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини