Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як визначитися, хто буде платником податку на нерухомість?

Реклама

Миндоходов в роз'ясненні від 15 травня 2014 року вказало, що співвласники житлової нерухомості, яка знаходиться в їх загальній спільній власності, але не розділена в натурі, можуть повідомити орган прибутків і зборів про визначеного з їх згоди платника податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, звернувшись з письмовою заявою по місцю податкової адреси (місцю реєстрації) власника житлової нерухомості.

Відповідно до норм Цивільного кодексу співвласники майна, що знаходиться в загальній спільній власності, володіють і користуються ним спільно, якщо інше не встановлене домовленістю між ними. Співвласники мають право уповноважити одного з них на здійснення угод за розпорядженням загальним майном. Згідно з нормами Податкового кодексу, якщо об'єкт житлової нерухомості знаходиться в загальній спільній власності декількох осіб, але не розділений в натурі, платником податків є один з власників, визначений по їх згоді, якщо інше не встановлене судом. Згода надається під час проведення звіряння з платниками податків кількості об'єктів житлової нерухомості і розмірів житлової площі таких об'єктів або у будь-який інший час, передуючий нарахуванню податку, тобто, не пізніше за 1 липня, що йде за базовим податковим періодом.

Платники податків мають право звернутися з письмовою заявою в контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) для проведення звіряння даних по :

- об'єктам житлової нерухомості, у тому числі їх частин;

- розміру загальної площі об'єктів житлової нерухомості, що знаходяться у власності платника податків;

- праву на користування пільгою по сплаті податку;

- розміру ставки податку;

- нарахованій сумі податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів і даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема, документів на право власності, контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податків проводить перерахунок суми податку і направляє (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини