Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк розповів про порядок відкриття, використання і закриття рахунків

Реклама

Миндоходов в листі від 4 квітня 2014 року № 6259/5/99-99-17-02-02-16 роз'яснило, що відповідно до ст. 69 Податкового кодексу банки і інші фінансові установи відкривають поточні і інші рахунки платникам податківзокрема, фізособам-підприємцям, за наявності документів, які підтверджують узяття їх на облік в контролюючих органах, або виписки з Єдиного державного реєстру юрособ і фізосіб-підприємців.

Банки і фінустанови зобов'язані направляти повідомлення про відкриття або закриття рахунку платника податків в контролюючий орган, в якому враховується платник податків, не пізніше наступного робочого дня з дня відкриття/закриття рахунку (включаючи день відкриття/закриття).

Звернена увага, що згідно п. 7 ст. 69 НК ФЛП зобов'язані повідомляти про свій статус банки і інші фінансові установи, в яких відкривають рахунки.

Частиною першої ст. 1068 Цивільного кодексу визначено, що банк зобов'язаний здійснювати для клієнта операції, які передбачені для рахунків такого виду законом, банківськими правилами і звичаями ділового обороту, якщо інше не встановлене договором банківського рахунку. Відповідно до ст. 6 Закону "Про платіжні системи і переказ грошових коштів в Україні" порядок відкриття банками рахунків і їх режими визначаються НБУ. Умови відкриття рахунку і особливості його функціонування передбачаються в договорі, який полягає між банком і його клієнтом - власником рахунку.

Пунктом 7.7 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків в національній і іноземних валютах встановлена заборона на використання поточних рахунків фізичних осіб для проведення операцій, пов'язаних із здійсненням підприємницької діяльності. У зв'язку з цим при відкритті поточних рахунків фізособою банки повинні проінформувати його про режим використання таких рахунків в порядку, встановленому внутрішніми положеннями банку.

Клієнт - фізособа в заяві про відкриття поточного рахунку повинен письмово підтвердити, що йому відоме, що цей рахунок забороняється використовувати для проведення операцій, пов'язаних із здійсненням підприємницької діяльності (додаток 5 до Інструкції). Особливості функціонування рахунку мають бути передбачені в договорі, який полягає між банком і його клієнтом (пункт 1.5 Інструкцій).

Нацбанком листом від 6 феврлаля 2007 року № 25-112/257-1205 рекомендовано з метою дотримання банками і клієнтами - фізособами вимог законодавства і попередження неналежного використання рахунків фізосіб в договорах банківського рахунку передбачати право банку на здійснення договірного списання засобів у разі невідповідності проведеної операції режиму функціонування рахунку і повернення цих засобів платникові чи інший механізм забезпечення дотримання клієнтом режиму функціонування рахунку.

Відповідно до пп. 14.1.180 п. 14.1 ст. 14 НК податковими агентами відносно НДФЛ є юрособи (філія, відділення, інший відособлений підрозділ), самозанятые особи, представництво нерезидента - юрособи, інвестори, які зобов'язані нараховувати, утримувати і сплачувати податок, передбачений розділом IV НК, до бюджету від імені і за рахунок фізособи з прибутків, що виплачуються такій особі.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини