Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати ухвалили антикорупційний закон, необхідний для лібералізації візового режиму з ЄС

13 травня 2014, 13:17
252
0
Реклама

Сьогодні ВР 289 голосами депутатів прийняла Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері державної антикорупційної політики у зв'язку з виконанням плану дій з лібералізації Європейським союзом візового режиму для України (у другому читанні і в цілому, законопроект № 4556).

Закон спрямований на виконання рекомендацій експертів Європейській Комісії з вдосконалення положень антикорупційного законодавства, наданих у рамках переговорів по лібералізації ЄС візового режиму для України.

Встановлена адміністративна відповідальність за представлення недостовірних відомостей в деклараціях про майно, прибутки, витрати і зобов'язання фінансового характеру.

Згідно із Законом, органи прибутків і зборів, а також органи управління Військової служби правопорядку у Збройних Силах України втрачають повноваження по складанню протоколів у справах про правопорушення.

Дія Закону про карну відповідальність України поширюється на іноземців і осіб без громадянстваякі скоїли за межами України злочини, передбачені статтями 368, 368-3, 368-4, 369 і 369-2 Карні кодекси.

Документом також встановлено, що спеціальна конфіскація застосовується судом за відсутності складу злочину, а також у випадках, коли особа звільняється від карної відповідальності або карного покарання, або є неосудною.

Основою для застосування до юрособ заходів кримінально-правового характеру являється приготування до злочину. Суд може застосувати до юрособи штраф в двократному розмірі незаконно отриманого прибутку, але у разі скоєння злочину невеликої або середньої тяжкості, і якщо впродовж 5 років з дня початку досудового слідства не було зроблено заходів кримінально-правового характеру суд може не застосовувати штраф.

Законом викладені в новій редакції статті 368, 368-3, 368-4, 369 і 369-2 Карні кодекси, зокрема, карно-караним визнано обіцянка надання неправомірної переваги службовим особам в приватному секторі і особам, які надають публічні послуги, а також прохання такої неправомірної вигоди.

Документом також передбачено значне збільшення розміру санкцій за відповідні діяння в статтях 354, 364, 364-1, 365-2, 369-2 Карні кодекси.

Відповідні зміни внесені в КоАП, УК, ГПК, КПК, закони про звернення громадян, про Військову службу правопорядку у ВСУ, про банки і банківську діяльність, про принципи запобігання і протидії корупції.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини