Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Туреччина виплатить Кіпру 90 млн євро за наслідки військової інтервенції

Реклама

Сьогодні, 12 травня, Європейський суд з прав людини виніс рішення про сатисфакцію у справі "Кіпр проти Туреччини". Нагадаємо, ще в 2001 році ЕСПЧ встановив ряд порушень Конвенції про захист прав людини і основних свобод Туреччиною під час проведення військових операцій на території Кіпру в липні і серпні 1974 року і розділу території острова.

ЕСПЧ зобов'язав турецький уряд виплатити 30 млн євро в якості компенсації морального збитку родичам зниклих без вісті людей і 60 млн євро в якості компенсації морального збитку, понесеного греками-кіпріотами з півострова Карпас, що знаходиться в Турецькій республіці Північного Кіпру.

В ході слухань Кіпр наполягав на тому, що Туреччина несе відповідальність відповідно до Конвенції, незважаючи на той факт, що в листопаді 1983 року була проголошена "Турецька Республіка Північного Кіпру" і після цього, в травні 1985 року, була прийнята "Конституція ТРПК". Кіпр стверджував, що з точки зору міжнародного права ТРПК є незаконною освітою, і посилався на те, що міжнародне співтовариство засудило створення ТРПК. Зі свого боку, Туреччина стверджувала, що ТРПК - демократична і конституційна країна, політично незалежна від інших суверенних держав, включаючи Туреччину. На цій підставі Туреччина відмічала, що звинувачувальні затвердження Кіпру можуть торкатися виключно ТРПК і Туреччина не може бути визнана відповідальною згідно Конвенції за дії або бездіяльність.

Відмітимо, що це рішення ЕСПЧ є важливим в контексті стосунків України і Російської Федерації у зв'язку з окупацією останньої частини української территирии - Кримського півострова. З аналізом рішення від 2001 року можна ознайомитися в матеріалі "Як захистити нерухомість в Криму, виходячи з практики ЕСПЧ"?.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини