Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Е. Солодко просить дозволити адвокатам вогнепальну зброю

12 травня 2014, 17:40
279
4
Реклама

Події останніх місяців в Україні вказують на неналежне забезпечення виконання державою обов'язків, пов'язаних із забезпеченням особистої безпеки і недоторканості особи. Про це говорить адвокат, заступник голови Комітету із захисту прав адвокатів і гарантій адвокатської діяльності при Національній асоціації адвокатів України (далі - НААУ) Євгеній Солодко у своїй заяві, спрямованій в НААУ.

За словами адвоката, реалії життя вказують на те, що вплив на ухвалення рішення або світогляд людини і громадянина в Україні стає усе більш можливим шляхом фізичної дії або погрозами застосування такої сили.

"Нещодавно було важко поранено луганського адвоката Ігоря Чудовскогоякий отримав дві кулі. Сталося це за обставин повної зневаги працівниками міліції своїх обов'язків по охороні громадського порядку. Якщо Законами України "Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів" і "Про забезпечення безпеки осіб, що беруть участь в карному судочинстві" передбачений захист посадовців державних органів, то представники адвокатури залишаються беззахисні перед безпосередніми погрозами з боку зацікавлених осіб, діючих в протиправному полі. Про яку змагальність, передбаченої новим КПК України, може йти справа, коли одна із сторін не має права захистити своє життя"? - обурюється Е. Солодко.

За його словами, адвокатура України має своїх в лавах досвідчених і законослухняних громадян. Кожен адвокат постійно бачить наслідки недотримання закону громадянами, постійно підвищує свій професійний рівень. Адвокат вважає, що як ніколи зараз постало питання про надання стороні правового захисту
ще і можливість мати фізичний захист.

Е. Солодко вважає, що необхідно терміново внести зміни у Закони "Про державний захист працівників суду і правоохоронний
органів", "Про забезпечення безпеки осіб, що беруть участь в карному судочинстві" і "Про адвокатуру і адвокатську діяльність", якими передбачити право адвоката на придбання, видачу, облік, зберігання і застосування вогнепальної зброї, боєприпасів до нього, спеціальних засобів індивідуального захисту для забезпечення його професійної діяльності.

"Це право в сучасних умовах реалізовуватиметься виключно по власному рішенню адвоката, а про придбання зброї він повідомлятиме органи МВС - якщо влада нездатна виконати свою внутрішню функцію захисту, адвокати захищатимуть себе самі"- заявив адвокат.

На його думку, на ради адвокатів регіонів необхідно покласти обов'язок організувати спеціальні курси підготовки адвокатів по вивченню вимог відповідних законодавчих і нормативних актів з питань застосування зброї і спецзасобів, їх матеріальної частини, а також проведення з такими особами практичних стрільб і прийняття від них заліків. А передбачені нормою Закону України "Про забезпечення безпеки осіб, що беруть участь в карному судочинстві" обмеження видачі тільки спеціальних засобів індивідуального захисту (кожній такій особі може видаватися один газовий пістолет (револьвер) і комплект патронів до нього, заряджених речовинами сльозоточивої і дратівливої дії), взагалі виключити, як реальні наслідки, що втратили.

Е. Солодко вважає, що газова зброя взагалі втратила своє практичне значення в протистоянні фізичній дії, особливо в цей період громадських стосунків в Україні. "Вважаю необхідним найближчим часом широко обговорити це питання в регіонах на базі рад адвокатів регіонів і через Раду адвокатів України ініціювати відповідне звернення до суб'єктів законодавчої ініціативи з метою вирішення цього питання в інтересах українського адвокатського співтовариства, у тому числі і до Міністра юстиції України, як суб'єкта, відповідального за підготовку і подачу до парламенту нової редакції Закону "Про адвокатуру і адвокатську діяльність"- заявив адвокат Солодко. Він також підкреслив, що З'їздом адвокатів України схвалений проект нового тексту закону про адвокатуру, який передбачає право адвоката на зброю.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини