Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Миндоходов розповіло про оподаткування ліків

Реклама

Враховуючи, що з 1 квітня 2014 року лікарські засоби і вироби медназначения поставляються з нарахуванням ставки ПДВ у розмірі 7%, придбані до вказаної дати ліки реалізуються із застосуванням ставки 7% незалежно від того, що їх придбання здійснювалося в умовах дії пільгового режиму оподаткування.

При цьому згідно пп. 194.1.1 п. 194.1 ст. 194 розділи V Податкового кодексу податок визначається у розмірі 7% бази оподаткування і додається до ціни лікарського засобу або виробу медназначения. Це роз'яснено в листі Головного управління Миндоходов в м. Києві від 28 квітня 2014 року № 3874/10-26-15-11-01-06.

Згідно зі змінами, внесеними в пп. "в" п. 193.1 ст. 193 розділи V НК Законом № 1166 і Законом № 1200, ставка ПДВ у розмірі 7 % застосовується до операцій по:

- постачанню лікарських засобів на митній території України і ввезенню на митну територію України ліків, дозволених для виробництва і застосування і внесених в Державний реєстр лікарських засобів, а також медичних виробів по переліку, затвердженому Кабміном;

- постачанню на митній території України і ввезенню на митну територію України ліків, медичних виробів і / або медоборудования, дозволених для застосування у рамках клінічних випробувань, дозвіл на проведення яких наданий Мінохоронздоров'я.

Норма пп. "в" п. 193.1 ст. 193 розділи V НК діє в редакції Закону № 1200, починаючи з 19 квітня 2014 року.

Також роз'яснено, що платники єдиного податку - фізособи, які вибрали першу або другу, або третю групу із застосуванням ставки єдиного податку - 5% доходу, або п'яту групу із застосуванням ставки єдиного податку - 7% доходу, не нараховують і не платять ПДВ з операцій з поставки товарів, у тому числі лікарських засобів і виробів медназначения.

ПДВ у розмірі 7 % бази оподаткування додається до ціни ліків або виробів медназначения, незалежно від того, за рахунок яких джерел вони були закуплені, і незалежно від розміру граничних постачальницько-збутових і торгових (роздрібних) надбавок, встановлених на перераховані товари.

Відповідно до постанови № 118 втратила силу постанова Кабміну від 8 серпня 2011 року № 867 "Питання звільнення виробів медичного призначення від оподаткування на додану вартість". Тому починаючи з 26 квітня по 1 липня 2014 року по операціях з поставки на митній території України і ввезенні на митну територію України медизделий згідно з переліком, затвердженим постановою № 118, застосовується ставка ПДВ 7%.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини