Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Міноборони пропонує розповсюдити право на збереження посади і заробітку на мобілізованих до 1 квітня

Реклама

Військовозобов'язані, покликані на військову службу по мобілізації з 21 березня до 1 квітня 2014 року, згідно з діючим законодавством, підлягали звільненню у зв'язку із закликом на військову службу без збереження місця роботи і середнього заробітку. Таким чином у разі звільнення з роботи вони втратили право на отримання заробітної плати, збереження місця роботи і посади. Це вказало Міноборони в роз'ясненні від 29 квітня 2014 року.

1 квітня 2014 року набув чинності Закон № 1169 - VII "Про внесення змін до деяких законів України відносно забезпечення проведення мобілізації", яким встановлено, що за громадянами України, що проходять військову службу по заклику по мобілізації, на особливий період, але не більше за один рік, зберігаються місце роботи (посада), середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування і форм власності.

З метою законодавчого врегулювання згаданих проблемних питань і забезпечення соціальних гарантій мобілізованим громадянам Міноборони розробило проект Закону "Про внесення змін до деяких законів України відносно забезпечення проведення мобілізації і гарантії громадянам, що проходять військову службу по заклику по мобілізації", в якому вказано, що гарантії соціального захисту покликаних на військову службу по мобілізації, у тому числі по збереженню місця роботи, посади і середнього заробітку набирають законної сили з початком мобілізації. Враховуючи викладене, до прийняття вказаних змін в законодавство цим військовозобов'язаним пропонується звернутися до працедавця по колишньому місцю роботи із заявою про відновлення на роботі. У разі відмови працедавця від відновлення на роботі громадяни мають право звернутися по соціальну і правову допомогу у військовий комісаріат за місцем проживання або безпосередньо до суду.

Також відмічено, що мобилизованнм військовослужбовцям виплачується грошове забезпечення в розмірах, встановлених Кабміном відповідно до їх штатних посад, військових звань і вислуги років.

Відмітимо, у Верховній Раді зареєстрований законопроект № 4785 відносно удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації, яким, зокрема, пропонується звільнити військовослужбовців від нарахування штрафів і пені за прострочені зобов'язання перед банками.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини