Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які риски для бізнесу спричинить створення Служби фінансових розслідувань?

6 травня 2014, 10:49
746
3
Реклама

Нещодавно уряд заявив про ініціативу створення Служби фінансових розслідувань (далі - СФР). Така ініціатива викликає питання - як новий орган "агукатиметься" платникам податків? Нововведення попередньої влади лякали своїм радикалізмом і трудністю прорахунку наслідків для бізнесу. Чи змінилося відношення до нововведень зараз? Напевно, так. Ми вже дивимося не лише на каверзи і можливі негативні наслідки, але намагаємося проаналізувати - чи є раціональне зерно в запропонованих новаціях і що бізнес отримає у вигляді плюсів.

Що обіцяють зробити? Забрати функції по виявленню, розкриттю і розслідуванню злочинів у сфері порушень податкового, фінансового і митного законодавства у діючих відповідних підрозділів Миндоходов, Госфиниспекции, МВС, СБУ і передати їх новоствореній службі - СФР.

Лариса Антощук

Якщо говорити про потенційних рисках для бізнесу у зв'язку з створенням СФР, то перший, який легко ідентифікувати - ризик монополізації функції по виявленню, розслідуванню і розкриттю економічних злочинів і таким чином збільшення можливості тиску на бізнес. Виключити вказаний варіант розвитку подій можна тільки за умови, що СФР формуватиметься із співробітників, що пройшли спеціальну перевірку (як це зробила Грузія). Більше того, повинно йтися і про жорстке відстежування порушень і випадків тиску з боку СФР, і відповідальності кожного співробітника, незалежно від посади в організації. Не останнім має бути поставлене питання матеріального забезпечення роботи співробітників СФР - вони повинні боятися втратити свою посаду.

Відповідний механізм повноважень СФР і відповідальності важливо закріпити на законодавчому рівні, як мінімум. Але менш важливо самому бізнесу відстежувати роботу служби, у разі її створення. Розуміємо, що при ідеальних законах, їх дотримання далеко навіть від відмітки "задовільно".

Другим ризиком для бізнесу може стати той факт, що СФР, швидше за все, працюватиме на рівні високо-аналітичного відстежування злочинів (як в США, наприклад). Тому, не виключено, що ті бізнес-моделі, які сьогодні працюють на межі легальності (між "оптимізацією" і "ухиленням від сплати податків"), не викликаючи додаткових питань у контролюючих органів, можуть бути приводом для перевірок з боку СФР. Хоча з іншого боку, кількість запитів про надання інформації, изьятий, допитів повинно було б зменшитися в цілому (як це за кордоном).

Раціональні зерна для держави в ініціативі відразу зрозумілі - ефективніше використання бюджетних коштів за рахунок уніфікації функцій виявлення, розкриття і розслідування економічний правопорушень в одному органі. Бізнес же у свою чергу може виграти від того, що не витрачатиме ресурси на відповіді на декілька запитів від різних органів. Потенційно можливе зменшення кількості позапланових перевірок (внесли б відповідні зміни до Податкового кодексу), і звичайно ж - з'явиться додаткова можливість перевіряти сумлінність контрагентів (аби лише інформація про розкриті злочини оприлюднилася СФР на сайті, або в доступних базах даних).

Не знаючи усіх подробиць про впровадження СФР важко передбачити усі плюси і мінуси для бізнесу. Але сам факт, що зміни напрацьовуються і озвучуються дає можливість не лише підготуватися до змін, але і включитися в їх обговорення на етапі проекту нормативно-правового акту. Це вже не маловажно. Головне, не упустити момент, коли можна буде подати свої пропозиції про структуру, повноваження, обов'язки і відповідальність майбутніх співробітників служби. Адже завтра доведеться жити після прийнятих сьогодні правил.

Лариса Антощукдиректор ОО "Палата податкових консультантів"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини