Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як стягується плата за користування надрами в 2014 році?

Реклама

Відповідно до набуттям чинності 1 квітня Закону про попередження фінансової катастрофи платники обчислюють податкові зобов'язання як по платі за користування надрами в цілях, пов'язаних з видобутком корисних копалин (далі - плата), так і в цілях, не пов'язаних з видобутком корисних копалин, починаючи з II кварталу 2014 року. Це роз'яснено в листі Миндоходов від 14 квітня 2014 року № 8763/7/99-99-15-04-01-17.

Законом в підпунктах 263.2.1, 263.2.2 п. 263.2 ст. 263 Податкові кодекси уточнено визначення об'єкту оподаткування - об'єм товарної продукції гірського підприємства - об'єм здобутої корисної копалини (мінеральної сировини).

Одночасно до платників віднесені землевласники і землекористувачі (окрім фермерських господарств), які здійснюють господарську діяльність по здобичі підземних вод на підставі дозволів на спеціальне водокористування, і громадян України, іноземців і осіб без громадянства, які в межах наданих їм земельних ділянок, розмір яких перевищує норми, передбачені ст. 121 Земельного кодексудобувають прісні підземні води із застосуванням електричних пристроїв в об'ємі більше 13 кубічних метрів на людину в місяць (за свідченнями лічильників) (підпункти 263.1.5, 263.1 .6 п. 263.1 ст. 263 НК).

Крім того, уніфіковані відносні ставки для усіх неенергетичних і нерудних видів корисних копалини у розмірі 5 % вартості товарної продукції гірського підприємства. В той же час, податкові зобов'язання по платі в частини прісних підземних вод, які добуваються платниками, визначеними пп. 263.1.6 п. 263.1 ст. 263 НК, обчислюються по ставках, визначених в п. 325.2 ст. 325 НК.

Ставки плати, визначені в групі "енергетичні, нерудні (неметаловмисни (неметалічні) корисні копалини, води підземні 3), - води поверхневі, бруду лікувальні (пелоиды) " поширюються на корисні копалини загальнодержавного і місцевого значення, згідно Переліку корисних копалини загальнодержавного і місцевого значення. При цьому корисна копалина, визначена як "води поверхневі", відповідає ропі (лікувальною, промисловою).

При численні податкових зобов'язань базою оподаткування являється вартість кожного виду товарної продукції гірського підприємства.

Порядок числення вартості відповідного виду товарної продукції гірського підприємства (п. 263.6 ст. 263 НК) передбачає її визначення в податковому (звітному) періоді таких видів продукції для кожної ділянки надр на базових умовах постачання (склад готової продукції гірничодобувного підприємства).

З метою запобігання впливу на розмір податкових зобов'язань по платі чинників трансфертного ціноутворення встановлено, що вартість здобутої корисної копалини (окрім вуглеводневої сировини) як товарній продукції гірського підприємства обчислюється платником по більшій з таких її величин:

- фактичним цінам реалізації відповідного виду товарної продукції гірського підприємства - здобутої корисної копалини (мінеральної сировини);

- розрахункової вартості відповідного виду товарної продукції гірського підприємства - здобутої корисної копалини (мінеральної сировини).

Кодексом встановлений окремий порядок визначення фактичної ціни реалізації товарної продукції гірського підприємства в частині залізорудного концентрату, ільменіту і рутилового концентратів, ураносодержащих руд (далі - фактична ціна для руд). Зокрема, передбачено встановлення фактичних цін для руд Мінекономрозвитку за середньою ціною однієї тонни відповідного виду товарної продукції, виходячи з цін, опублікованих в щомісячному світовому комерційному інформаційному огляді за методикою, визначеною Кабміном. Якщо в податковому (звітному) періоді фактична ціна реалізації для Руд не опредлена, фактичною ціною вважається ціна, визначена Мінекономрозвитку в попередньому звітному (податковому) періоді.

При численні плати для руд за фактичними цінами для руд застосовується коефіцієнт, що коригуєякий для кожного звітного (податкового) періоду обчислюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної економічної політики, як співвідношення між базовою фактичною цінами для руд стану на 1 квітня 2014 року і фактичною ціною для руд в звітному періоді.

База оподаткування платою, у тому числі і для руд, визначається з дотриманням норм пп. 263.6.1 п. 263.6 ст. 263 НК. Законом затверджені нові ставки плати за користування надрами в цілях, не пов'язаних з видобутком корисних копалин.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини