Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Скільки платять мобілізованим, срочникам і резервістам?

30 квітня 2014, 12:04
24618
1
Реклама

Згідно Закону № 1169 - VII відносно забезпечення проведення мобілізації (набув чинності 1 квітня) за громадянами України, які проходять військову службу по заклику під час мобілізації, зберігаються місце роботи (посада), середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування і форм власності (але на період не більше за 1 рік). Рработникам, які покликані на військову службу по заклику під час мобілізації, також на 1 рік гарантується збереження місця роботи, посади і середнього заробітку.

Що стосується військовозобов'язаних покликаних на військову службу під час мобілізації до набуття чинності Законуто трудові стосунки з працедавцем передбачали їх звільнення з роботи у зв'язку із закликом на військову службу без збереження місця роботи і середнього заробітку. Таким чином, відмічають у Міноборони, у разі звільнення з роботи вони втратили право на отримання заробітної плати, збереження місця роботи і посади.

З метою законодавчого врегулювання згаданих проблемних питань і забезпечення соціальних гарантій громадянам, покликаним на військову службу під час мобілізації, Міністерством оборони України розроблений і поданий у Верховну Раду України законопроекту якому вказано, що гарантії соціального захисту покликаних на військову службу під час мобілізації, зокрема, по збереженню місця роботи, посади і середнього заробітку, набирають законної сили з початку мобілізації.

Враховуючи викладене, до прийняття вказаних змін в законодавство цим військовозобов'язаним пропонується звернутися до працедавця по колишньому місцю роботи із заявою про відновлення на роботі. У разі відмови працедавця від відновленні на роботі громадяни мають право звернутися по соціальну і правову допомогу у військовий комісаріат за місцем проживання або безпосередньо до суду.

Військовослужбовцем, покликаним на військову службу під час мобілізації, виплачується грошове забезпечення в розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України відповідно до їх штатних посад, військових звань і вислуги років.

Грошове забезпечення військовослужбовців, які проходять військову службу по заклику під час мобілізації


Згідно з постановою Кабміну від 9.04.2014 № 111військовослужбовцям, покликаним під час мобілізації, грошове постачання виплачується в порядку і розмірах, встановлених для осіб офіцерського складу, осіб рядового сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом.

Цим військовослужбовцям щомісячне грошове забезпечення виплачується по місцю перебування в списках особового складу військових частин, в яких вони призначені :

- з дня зарахування в списки особового складу і до дня вступу у виконання обов'язків за посадою, на яку вони призначені, - оклад по військовому званню, посадовий оклад (офіцерам: мінімальний посадовий оклад, передбачений по первинній типовій офіцерській посаді "командир взводу" /750 грн./; обличчям рядового, сержантського і старшинського складу : мінімальний посадовий оклад І тарифним розрядом /450 грн./), надбавка за вислугу років;

- з дня вступу у виконання обов'язків за посадою - оклад по військовому званню, посадовий оклад по займаній посаді, надбавка за вислугу років, щомісячні додаткові види грошового забезпечення, премія, щомісячна додаткова грошова винагорода.

Приклад. Мінімальне місячне грошове постачання рядового з усіма виплатами складає 2 340 грн. Командир взводу (лейтенант) отримує 3 800 грн., командир батальйону (підполковник) - 5 660 грн.

Конкретний розмір грошового забезпечення призовника залежить від займаної посади, військового звання, вислуги років, виконуваних обов'язків.

Грошове забезпечення військовозобов'язаних і резервістів, покликаних на учбові збори

За покликаними на збори військовозобов'язаними (на увесь період зборів) і резервістами (на увесь час виконання ними обов'язків служби у військовому резерві) зберігається середня заробітна плата на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування і форм власності.

Згідно з постановою Кабміну від 23.11.2006 № 1644витрати на виплату середньої заробітної плати вказаним підприємствам відшкодовуються Міністерством оборони.

Як мовиться в частині 15 статей 29 Закону про військову службувійськовозобов'язаним, які на день заклику на збори не працюють (на увесь період зборів), і резервістам з числа непрацюючих (на увесь термін виконання ними обов'язків служби у військовому резерві) виплачується грошове забезпечення в розмірі мінімальної заробітної плати (нині 1 218 грн.).

У вказаній постанові Кабміну також встановлено, що військовозобов'язаним і резервістам, покликаним на збори, за кожен день перебування на зборах виплачуються добові у відсотках добових у разі службового відрядження залежно від військових звань (від 6 до 15 грн.).

За інформацією прес-служби Міноборони.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини