Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Змінений порядок реалізації заарештованого майна

Реклама

Наказом від 24 квітня 2014 року № 681/5 Мінюст вніс зміни в Порядок реалізації заарештованого майна.

Так, Порядок доповнений нормою, що встановлює, що крок аукціону - фіксована організатором аукціону надбавка, на яку в ході аукціону підвищується стартова і кожна наступна ціни лота, складає:

- 5 % від стартової ціни, якщо вартість майна складає від 1 грн. до 10000 грн. включно;

- 3% від стартової ціни, якщо вартість майна складає від 10001 грн. до 100000 грн. включно;

- 2% від стартової ціни, якщо вартість майна складає від 100001 грн. до 1000000 грн. включно;

- 1% від стартової ціни, якщо вартість майна складає 1000001 грн. і більше.

Також встановлено, учасник аукціону повинен письмово інформувати організатора аукціону, що не є пов'язаною особою з організатором аукціону або його посадовими обличчями.Пов'язана особа - особа, що відповідає будь-якій з наступних ознак :

- юридична особа, що здійснює контроль над організатором аукціону, або контролюється такою організацією, або знаходиться під загальним контролем з такою організацією;

- юридична особа, учасником якої є посадовець організатора аукціону;

- фізична особа або його близькі обличчя, що здійснюють контроль над організатором аукціону або працюючі в цій організації.

- близьке обличчя посадовця організатора аукціону.

Згідно зі змінами розмір винагороди організаторові аукціону за послуги з реалізації заарештованого майна з урахуванням витрат, пов'язаних з організацією і проведенням реалізації майна, встановлюється в розмірі не більше 6 % від вартості заарештованого майна. При цьому витрати, пов'язані з організацією і проведенням реалізації майна, не повинні перевищувати 5 % від вартості заарештованого майна з відповідним їх підтвердженням. Винагорода організаторові аукціону після вирахування витрат, пов'язаних з організацією і проведенням реалізації майна, складає 1 %, але не більше 2000 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян за кожен лот.

У випадку якщо майно реалізоване за ціною, вище стартовоюорганізатор аукціону здійснює перерахунок винагороди пропорційно збільшенню ціни майна і вказує в протоколі аукціону суму винагороди, яку покупець повинен додатково сплатити, і рахунок організатора аукціону. У разі уцінки майна у зв'язку з його нереалізацією пропорційно зменшується розмір винагороди організаторові аукціону.

Інформація про майно, що реалізовується, публікується не пізніше чим за 30 днів (раніше - за 15 днів) до дня проведення аукціону.

Під час проведення аукціону застосовується відеозапис. Організатор аукціону забезпечує відеозапис аукціону з моменту оголошення лицитатором порядку його проведення до моменту його завершення включно і збереження відеозапису не менше 6 місяців з дня закінчення терміну на оскарження результатів аукціону.

Крім того, лот виставляється на аукціон принаймні за умови присутності одного учасника (раніше лот виставлявся на торги за наявності не менше двох покупців). У разі участі в аукціоні одного учасника майно може бути придбане ним за стартовою ціною.

Тепер на аукціоні безоплатно мають право бути присутнім державний виконавець, стягувач, боржник (законні представники стягувача, боржника), представники ЗМІ, громадських організацій, які спостерігають за проведенням такого аукціону без можливості надання своїх цінових пропозицій. Попередня редакція встановлювала, що інші особи мають право бути присутнім на аукціоні за умови внесення вхідної плати.

Нагадаємо, з 1 травня 2014 р. в Києві, Вінницькою, Дніпропетровською і Львівською областях проведуть експеримент по впровадженню реалізації заарештованого майна на електронних торгах.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини