Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Антимонопольний комітет попередив торгові мережі відносно підвищення цін на продукти

28 квітня 2014, 11:47
169
0
Реклама

Антимонопольний комітет України надав рекомендації основним торговим мережам, які діють на ринках роздрібної реалізації продовольчими товарами, відносно вжиття заходів по недопущенню необгрунтованого підвищення роздрібних цін на продовольчі товари.

За даними моніторингу споживчих цін в торгових мережах останнім часом спостерігається істотний ріст цін на продукти харчування.

При цьому, як свідчить інформація моніторингу цін Міністерства аграрної політики і продовольства, будь-яка зміна оптово-відпускних цін не завжди призводить до адекватної зміни роздрібних цін на продовольчі товари торговими мережами. Так, зокрема за період з 1 січня по 16 квітня при рості оптово-відпускних цін на цукор на 19,6 % роздрібних цін збільшилися більш ніж на 29 %.

Те ж саме торкається ринку лука, де ріст оптово-відпускних цін на 18,4 % привело до збільшення роздрібних цін на 37,4 % і картоплі (ріст відповідно на 25,5 і на 40,1 %). Аналогічна ситуація спостерігається на ринку молока (ріст відповідно на 1,9 і 3%).

В той же час, незважаючи на зниження оптово-відпускних цін на курятину на 2,9 %, роздрібні ціни мали тенденцію до зниження лише на 0,5 %.

Крім того, по деяких товарах разом зі зменшенням оптово-відпускних цін спостерігається збільшення роздрібних цін (це стосується хліба житнього -пшеничного і м'яса яловичини) .

Отже, аналіз економічної ситуації на ринках продовольчих товарів показує відсутність об'єктивних економічних причин, які могли б зумовити істотний ріст цін на продовольчі товари, у тому числі в роздрібній мережі.

У связи с этим, АМКУ с целью обеспечения стабильной ценовой ситуации и уменьшения негативных последствий колебания цен, а также с целью предотвращения нарушений законодательства о защите экономической конкуренции предоставил рекомендации ООО "ПАККО - Холдинг", ООО " Адвентис", ООО "Бимаркет", ООО "Фоззи-Фуд", ЧАО "Икс 5 Ритейл Групп Украина", ООО "Край-2", ООО "Новус Украина", ГП "Фуршет Центр", ГП "Фуршет Регион", ПИИ "Билла Украина", ООО "СПАР - центр", ООО "АТБ - маркет", ООО "Ашан Украина Гипермаркет", TOB "эко", ООО "метро кэш энд Керри - Украина", ООО "Фудмаркет", ООО "фора", ООО "торговый дом "Амстор" вжити заходи по недопущенню необгрунтованого підвищення роздрібних цін на продовольчі товари.

Про результати розгляду рекомендацій вказані суб'єкти господарювання зобов'язані повідомити АМКУ в десятиденний термін.

Джерело: Урядовий портал.

Довідка: 15 травня в Києві відбудеться практикум для представників бізнесу "Антимонопольне законодавство: практика застосування, аналіз актуальних питань та судових рішень"який буде присвячений розбору найбільш гострих питань застосування законодавства про захист конкуренції. В т.ч. мова піде про рекомендації АМКУ, підставах для вимоги інформації у підприємств, перевірках і наслідках.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини