Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Омбудсман знайшла недоліки умов утримання ув'язнених в Лук'янівському СІЗО

25 квітня 2014, 17:19
365
2
Реклама

Уповноважений ВР з прав людини Валерія Лутковская заявляє про системних недоліках в умовах змісту ув'язнених і засуджених в Лук'янівському СІЗО м. Києва:

- украй незадовільне живлення

- несвоєчасне надання прогулянки

- нерегулярні банні обслуговування

- незадовільне медичне обслуговування

- грубість персоналу установи.

"Загальні камери, як правило, переповнені, освітлення і вентиляція недостатні (бруд, сміття, сморід і сильна духота у багатьох камерах, на стінах і стелі грибок). Камери захаращені особистими речами, багато хто з них розвішений і сохнуть на саморобних вірьовках уздовж стін. Ув'язнені забезпечують особистий простір шторками, зробленими з простирадл і ковдр. Постільним приладдям ув'язнені забезпечені. Проте білизна, яка видається ув'язненим, використовується ними як штори. Матраци і подушки від тривалого використання значно зношені. Електромережі виконані з порушенням вимог ізоляції. Доступ до свіжого повітря явно недостатній"- говориться в повідомленні.

Відзначається, що в маломісних камерах комунально-побутові умови дещо кращі, проте вони також захаращені особистими речами ув'язнених, їх зберігання неорганізовано.

У медичному забезпеченні існує дві насущні проблеми: нестача медичного персоналу і засобів. По штату в слідчому ізоляторі передбачено 19 лікарів і 18 - середнього і молодшого медичного персоналу. Фактично, на сьогодні є недолік 6 лікарів, 3 фельдшери і медичної сестри. Гостро відчувається відсутність лікаря-хірурга, невропатолога, окуліста, травматолога, кардіолога, отоларинголога і дерматолога. Недолік засобів позбавляє медичну частину слідчого ізолятора можливості забезпечувати ув'язнених необхідними ліками і здійснювати необхідні обстеження. Зокрема, неможливо провести аналізи крові для встановлення типу вірусного гепатиту, МРТ, мамографію. Таким чином, особи, що містяться в ізоляторі і не мають родичів, які могли б сплатити за проведення відповідних обстежень і придбати необхідні ліки, фактично позбавлені можливості отримати адекватне лікування.

Джерело: прес-служба омбудсмана.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини