Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як зареєструвати право власності на підставі дубліката документу?

Реклама

Для проведення держреєстрації прав на підставі дубліката документу, який був виданий нотаріусом, зацікавленій особі необхідно звернутися із заявою в органи державної реєстрації прав по місцю знаходження нерухомого майна. Це роз'яснено в листі Державної реєстраційної служби від 22 квітня 2014 року № 9742/05-15-14.

У разі втрати або псування документу, засвідченого або виданого нотаріусом, за письмовою заявою физ- і юрособи, за дорученням яких або відносно яких здійснювалися нотаріальні дії, видається дублікат втраченого документу. Видача дубліката утраченого або зіпсованого документу здійснюється державним нотаріальним архівом. До передачі в архів екземплярів документів, засвідчених або виданих нотаріусом, дублікат втраченого документу видається нотаріусом.

Фактично видача дубліката полягає у відтворенні тексту документу, дублікат якого выдатся, що спрямовано на відновлення юридичної сили такого документу, у разі неможливості використання останнього з певних причин.

Вказана дія не тягне виникнення, переходу або припинення прав на нерухоме майно, оскільки такі права вже були придбані під час здійснення нотаріальної дії в результаті якого був засвідчений документ, дублікат якого видається.

Тобто, відповідно до законодавства у сфері державної реєстрації прав державна реєстрація прав на нерухоме майно проводиться на підставі виданого дубліката документу, а не в зв'язку його видачею. Речові права на нерухоме майно, виникнення яких засвідчене дублікатом, підлягають державній реєстрації у встановленому законодавством порядку. Зокрема, у разі видачі дубліката договору купівлі-продажу житлового будинку, квартири і так далі, права на такі об'єкти підлягають державній реєстрації в органах державної реєстрації прав, якщо вони ще не були зареєстровані.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини